Ros til regeringens første grønne finanslov

Maria Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening kalder den kommende finanslov for en af de grønneste nogensinde.

Ros fra grønne organisationer til aftenens aftale om en ny finanslov. DN kalder den kommende finanslov for »en af de grønneste nogensinde«.

POLITIK – Den nye finanslov får stor ros fra Danmarks Naturfredningsforening, som jubler over to milliarder til udtagning af landbrugsjord, mere vild natur og en styrket klimaindsats.

Foreningen var ellers meget kritisk over for regeringens finanslovsudspil, som var blottet for initiativer på naturområdet, og som kun i mindre grad havde prioriteret klimaet. Men efter måneders forhandlinger er der nu rettet op på balancen, mener præsident Maria Reumert Gjerding.

»Jeg må sige, at jeg er meget glad for den finanslovsaftale, der netop er indgået. Den indeholder så mange af de vigtige initiativer, vi som forening har kæmpet for i årevis. Jeg er særligt glad for, at vi nu endelig kommer i gang med at udtage landsbrugsjord, så vi kan give mere plads til vores trængte natur. Jeg glæder mig også over at der er sat penge af til mere urørt skov, og over at klimaambitionerne i aftalen er øget markant«, siger præsidenten.

Tilbage i februar kom Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer med et stort fælles udspil, som netop havde udtagning af landbrugsjord gennem multifunktionel jordfordeling som omdrejningspunkt. Det forslag blev forleden støttet af klimarådet. 

Og her har regeringen og støttepartierne valgt at afsætte 200 millioner om året de næste 10 år til en grøn fond med dette fokus.

»Hovedproblemet for vores natur er, at den mangler plads. Derfor er det så vigtigt, at vi nu kommer i gang med at udtage landbrugsjord og give det tilbage til naturen. Det forslag har jo nydt meget bred politisk opbakning, så jeg er rigtig glad for, at vi nu kommer i gang«, siger Maria Reumert.

LÆS OGSÅ: To milliarder sikrer udtagning af lavbundsjord

Ros til partierne bag regeringen
Greenpeace roser partierne bag regeringen for at sikre en langt grønne finanslov, end Socialdemokratiet havde lagt op til i det oprindelige forslag.

»Vi ser med glæde frem til de første skridt i den omfattende omstilling af særligt dansk landbrug og transport, men det er et lille hop sammenlignet med de tigerspring, som man snart skal tage i en klimahandlingsplan for alle sektorer i samfundet«, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace.

»Udtag af landbrugsjorde og mere urørt skov på statslige arealer kan tilsammen være første etape i en altafgørende redningsaktion for både den skrantende biodiversitet og klimakrisen. Men der skal groft sagt føjes nuller til beløbene, når forårets klimaplan skal i hus«, siger han.

Mads Flarup kritiserer, at den grønne omstilling af dansk transport fortsat sker i sneglefart, efter den katastrofeopbremsning, som fandt sted under den tidligere regering.

»At afværge stigninger i afgifter udgør ikke det gearskifte, som er bydende nødvendigt, når elbilerne skal blive det attraktive valg. Flere midler til cykler, busser og tog vejer dog lidt op for forsømmelsen«, siger han.

»En velpolstret, grøn fremtidsfond lyder godt og kan også komme til at blive en solid motor i omstillingen af Danmark. Det er lidt af et sammenskudsgilde, men vi ser frem til at få syn for sagen, når det gælder udmøntningen«

»Det er kolossalt vigtigt, at et flertal viser, at Klimarådets uafhængige stemme fortsat skal kunne tale med store bogstaver, når enhver regering skal holdes i ørene på vejen mod indfrielsen af 70%-målet i 2030«, understreger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace.