Sojaimport regnes ikke med i landbrugets klimabelastning

Danske svineproducenter tegner sig for omkring 90 procent af Danmarks import af soja. Foto: Colourbox

Danmark importerer årligt 1,8 millioner tons soja. Næsten al soja anvendes til svinefoder for at booste proteinindholdet og optimere svinenes daglige tilvækst.

LANDBRUG – Når dansk landbrug importerer soja fra Sydamerikas regnskove til brug i svinefoder herhjemme, efterlader landbruget et langt højere klimaaftryk, end vi indtil nu har kendt til.

Faktisk er der tale om 60 procent højere drivhusgasudledning som følge af sojaimport, end den udledning landbruget samlet set har herhjemme hvert år.

Det viser en opgørelse fra Københavns Universitet, der er udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet, skriver nyhedsbureauet Ritzau.

LÆS OGSÅ: Greenpeace: Choktal for sojaimportens klimabelastning

Landbruget er den sektor i Danmark, som udleder mest CO2, metan og lattergas. Men klimaaftrykket fra import af eksempelvis soja kommer ikke med i opgørelsen. Det skyldes, at opgørelsen kun dækker over udledningen, der sker herhjemme. Det er FN’s klimapanel, som har opstillet disse retningslinjer.

Danmark importerer 1,8 millioner tons soja årligt primært fra Sydamerika. Omkring 90 procent går til foder til svin på grund af dets høje indhold af proteiner. Dermed er vi et af de lande, som importerer mest soja, skriver Ritzau.