Landbruget vil redde Danmark med 17 forslag

Der er allerede øremærket støtteordninger for 170 millioner kroner til nye svine- og kvægstalde i år. Disse ordninger bør tilføres yderligere midler fra det EU's landdistriktsprogram, mener Landbrug & Fødevarer. Grafik: Teksten er hentet fra Landbrug & Fødevarers forslag »Vejen frem«

Mere støtte til biogas, udbygning af motorvejsnettet, nye grønne stalde og et generelt stop for skatter og byrder kan få gang i Danmark efter corona-krisen, mener Landbrug & Fødevarer.

LANDBRUG – Agroindustriens interesseorganisation Landbrug & Fødevarer tilbyder i en pressemeddelelse omtalt i LandbrugsAvisen den 17. april 2020 at »redde« Danmark, men det skal ske ved at indføre 17 nye støtteordninger – helt overvejende til økonomisk fordel for landbruget.

Det skriver netmediet gylle.dk, som har et kritisk øje på udviklingen inden for agro- og fødevareindustrien.

Under overskriften Vejen frem fremlægger Landbrug & Fødevarer 17 forslag til genstart af den danske økonomi, til at styrke beskæftigelsen og øge danskernes forbrugsmuligheder. 

Planen indeholder 17 forslag, samlet under overskriften: »Vejen frem«. Forslagene skal ifølge Landbrug & Fødevarer genstarte den danske økonomi, styrke beskæftigelsen og øge danskernes forbrugsmuligheder.

Men ifølge gylle.dk indeholder planen stort set kun forslag, som skal øge indtjeningen, reducere skattebetalingen og fjerne udgifter fra landbruget, ud fra den tankegang at det vil gavne resten af Danmark.

Gyldne tider for landbruget

Forslaget om milliardlempelser og nye støtteordninger til landbruget kommer ifølge gylle.dk på et tidspunkt, hvor »danske landmænd skovler penge ind i en grad, som man skal årtier tilbage for at have oplevet«.

Gylle.dk bringer en række eksempler på de gyldne tider:

  • Den mindre svineproducent Munkbro Svineavl har opnået et overskud på 8,77 mio. i 2019. Især den gode svinenotering har hævet indtjeningen, der skal sikre noget på kistebunden til trange tider. Selskabet har fordoblet sit millionoverskud fra 4,5 mio. i 2018 til 8,77 mio. i 2019.
  • Danmarks største svineproducent Martin Lund Madsen præsterede i det forgangne regnskabsår et overskud på 73 mio. kr. efter skat. Regnskabet er netop offentliggjort – med en omsætning, der nærmest er eksploderet fra 164 mio. kr. til 305 mio. kr. En vækst på 86 procent. Svineavler Madsen kalder det selv et »rigtig godt år«.
  • Og det landmandsejede afsætningsselskab Danish Crown udbetaler næsten 1,3 mia. kr. i efterbetaling til andelshaverne. Eksporteventyret i Kina har sikret Danish Crown et stærkt årsresultat, som gør det muligt for selskabet at udbetale en bonus på næsten 1,3 mia. kr. til sine andelshavere – de danske svineproducenter.

Ifølge Jais Valeur, der er adm. direktør i slagterigiganten Danish Crown, er priserne på svinekød steget med rekordfart.

»Afregningen til ejerne var kritisk lav i første halvår, men vi har haft et andet halvår, hvor det har været en god forretning at levere grise til Danish Crown. Årets sidste 2-3 måneder var rigtigt gode, så nu handler det om at holde fast og fortsætte udviklingen,« siger Danish Crowns adm. direktør, Jais Valeur ifølge gylle.dk.