Gulerodens farve kan erstatte syntetiske gule farver i mad

Gulerodens betakaroten kan erstatte syntetiske farvestoffer i forarbejdet mad. Foto: Colourbox

Betakarotenerne fra gulerødder kan bruges som et naturligt og sundt alternativ til de syntetiske gule farvestoffer, som industrien anvender i madvarer.

MAD – Guleroden er mere end en frisk snack og en lækker velsamagende grønsag. Betakarotenerne fra gulerødder kan også bruges i stedet for de syntetiske gule farver, som industrien bruger ofte bruger i madvarer.

Det viser forsøg og udviklingsarbejde, som i fem år er foregået i et samarbejde mellem forskere ved Københavns Universitet, Sveriges Lantbrugsuniversitet virksomheden Chr. Hansen, der fremstiller naturlige fødevareingredienser og Kartoffelfonden.

Parterne har i de seneste fem år arbejdet målrettet med at forædle en gulerodslinjer med et ekstra højt indhold af betakaroten, som kan gøre de naturlige farver til et rentabelt alternativ.

Mistænkes for at være sundhedsskadelige
Fødevareindustrien anvender farvestoffer for at få mad- og drikkevarer til at se mere indbydende ud, og omkring halvdelen af farvestofferne i fødevareindustrien på globalt plan er syntetiske. Men mange foretrækker mad uden syntetiske tilsætningstoffer, fordi mange af dem er mistænkt for at have sundhedsskadelige effekter og for eksempel skade børns aktivitet og koncentrationsevne.

Betakaroten har ikke de samme negative effekter, men er tværtimod en sund og vigtig antioxidant, som kroppen omdanner til A-vitamin.

Ifølge Miljøstyrelsens GUDP-enhed, der har støttet projektet, ser Bjarne Jørnsgaard, der er projektleder og desuden Crop Business Manager hos Chr. Hansen Natural Colors, et stort potentiale for at udvinde farvestoffer af gulerødder, der dyrkes i mange forskellige farver.

»Vi har opnået meget lovende resultater i forædlingsarbejdet og udviklet gulerodslinjer med et pigmentindhold, som er op til fire-fem gange højere end i almindelige industrisorter«, konstaterer han.

»Hvis de linjer kan videreudvikles til egentlige sorter, vil vi kunne reducere dyrkningsarealet og dermed omkostningerne, og det vil gøre de naturlige farvestoffer til langt mere konkurrencedygtige i forhold til de kunstige. Vi ser et stort potentiale i det«, siger han.

Frø fra gamle og moderne gulerodssorter
I arbejdet med at udvikle de nye gulerodslinjer har projektet PlantePigment arbejdet med frø fra både gamle og moderne orange gulerodssorter.

Frøene blev hentet i den nordiske genbank NordGen og andre genbanker, fra frøfirmaer og fra Chr. Hansens globale netværk. Projektet har desuden haft samarbejde med flere partnere i USA.

De indsamlede frø er blevet dyrket gennem fem år i både i Danmark og på Madeira for at udnytte både somre og vintre til en effektiv sortsudvikling.

Undervejs i processen er planter med højest produktion af beta-karoten løbende blevet udvalgt, og på den måde er det lykkedes at øge indholdet af det naturlige farvestof betydeligt på relativt kort tid.

Kan måles på et minut
Når det er lykkedes at nå så langt på så kort tid, skyldes det ifølge Miljøstyrelsen, at blandt andet forskere fra Københavns Universitets Institut for Fødevarevidenskab under ledelse af professor Søren K. Rasmussen har udviklet en meget effektiv metode til måling af betakaroten i gulerødder ved hjælp af såkaldt Raman-spektroskopi.

Metoden har gjort det muligt at teste pigmentindholdet i et stort antal gulerødder i hver generation, og det har gode resultater.

«Faktisk er metoden så effektiv, at indholdet i en gulerod kan måles på omkring et minut, hvor en traditionel analyse i laboratoriet samlet set tager 20-30 minutter», siger lektor Åsmun Rinnan, som har været ansvarlig for udviklingsarbejdet.

Ud over orange gulerødder har projektet også undersøgt andre afgrøder med et højt indhold af naturlige farvestoffer: Violette gulerødder, violette kartofler og en række forskellige bær, men gulerødderne har vist sig mest lovende, oplyser Miljøstyrelsens GUDP-enhed.