Landbruget udleder »nogle få procent« mere end hidtil antaget

Landbrugets udledning af drivhusgasser er i en årrække blevet markant undervurderet. 60.000 hektar med enge og andre lavbundsjorde indgår ikke i beregningerne. En ny finanslovsaftale skal sikre, at de tages ud af drift. Foto: Colourbox

Landbrugets udledning af klimagasser er formentlig markant større end hidtil antaget. »Det er en bombe under dansk klimaregnskab og dybt pinligt, at fejlen har været nærmest begravet siden januar«, mener Greenpeace.

KLIMA – Landbrugets udledning af drivhusgasser er i en årrække blevet markant undervurderet. Det skyldes tilsyneladende en regnefejl på Aarhus Universitet.

Hidtil har man troet, at de meget klimabelastende lavbundsjorde i landbruget udgjorde omkring 108.000 hektar, men ifølge professor og konstitueret institutleder ved Agroøkolog ved Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen, er det reelle areal snarere er i omegnen af 60.000 hektar større. 

Det skriver dagbladet Politiken.

Ifølge avisen vurderer Jørgen E. Olesen, at regnefejlen betyder, at den samlede danske drivhusgasudledning er blevet undervurderet med »nogle få procent«.

Markant højere end hidtil antaget
»Det gode er, at fejlen er blevet opdaget. Det dårlige er, at landbrugets udledning af drivhusgasser med al sandsynlighed er markant højere end hidtil antaget«, siger han til avisen.

Ifølge Jørgen E. Olesen skyldes fejlen, at medarbejdere ved universitet for flere år tilbage har misfortolket tallene i en tabel fra kortlægningen af lavbundsjorderne, der har været afgørende for udregningerne.

Greenpeace kalder regnefejlen »en bombe under dansk klimaregnskab«.

»Det er en bombe under dansk klimaregnskab og dybt pinligt, at fejlen har været nærmest begravet siden januar. Flere lavbundsjorde betyder større klimaaftryk og dermed vokser behov for drastiske reduktioner fra landbruget, lyder det fra Greenpeace i en kommentar på twitter.

Aarhus Universitet vil i løbet af de næste par uger beregne, hvor meget udslippet stiger. I mellemtiden udløser sagen urolige miner på Christiansborg.

»Jeg har stillet spørgsmål til ministeren om, hvad det her betyder for landbrugets udledning og Danmarks samlede udledning. Det lægger et ekstra pres på os for at komme i gang med udtagning af lavbundsjord«, siger miljøordfører Zenia Stampe (R) til Politiken.