Ny regering: Danmark skal gå forrest i grøn omstilling

Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, bliver Danmarks hidtil yngste statsminister, når hun om kort tid kan præsentere sit nye ministerhold for dronningen. Foto: Socialdemokratiet

»Vi skal gå forrest i kampen mod klimakrisen, og Danmark skal markant hæve ambitionerne for klima, miljø og natur og påtage sig det internationale lederskab for den grønne omstilling«, hedder det i den politiske aftale, som er grundlaget for en ny Socialdemokratisk ledet regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Danmark får sin hidtil yngste statsminister, når Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, om kort tid kan gå til dronningen og præsentere sit nye ministerhold.

Det stod klart kort før midnat tirsdag, da Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten kunne erklære, at de nu var nået frem til en »politisk forståelse« om en ny »Retfærdig retning for Danmark«.

Regeringen tegner til at blive den grønneste regering nogensinde i Danmark med klare politiske mål om at handle og bekæmpe den truende klimakrise. Det er første gang, at klima, natur og miljø rykker helt til tops i et politisk grundlag for en regeringsdannelse i Danmark.

Det nye grønne flertal betyder, at Danmark nu får en klimalov med bindende mål for blandt andet at reducere klimaforureningen med 70 procent i 2030.

»Vi har forpligtet hinanden til at vedtage en klimalov med bindende mål og en klimahandlingsplan, men vi har også tænkt os at tage téten, når det gælder bekæmpelse af plastikforurening og sikring af vores drikkevand og løse biodiversitetskrisen«, siger Mette Frederiksen til DR Nyheder.

LÆS OGSÅ:
Grønt fletal enig om ambitiøst reduktionsmål på 70 pct.

SF: Nu kan vi endelig rykke
Den nye regering skal sikre, at vi får et grønnere Danmark. Et mere retfærdigt Danmark, siger SF’s politiske leder Pia Olsen Dyhr. Og ifølge hende skal det ikke bare være en ambitiøs grøn politik, men en historisk grøn omstilling af hele Danmark, hvor vi får meget mere natur, renere drikkevand og lever op til målene i Paris-aftalen.

«Jeg er stolt af, at Danmark nu endelig kommer til at gå forrest på klimaområdet. Vi er mange, der har råbt og skreget på handling, og nu kan vi endelig rykke. Det er kæmpestort», siger Pia Olsen Dyhr.

Pernille Skipper, Enhedslistens politiske forhandler er også tilfreds med den grønne del af regeringsgrundlaget.

»Vi har fået en af verdens mest ambitiøse klimalove med et mål om 70 procent reduktion i 2030 og en aftale om, at der skal laves en klimahandlingsplan, så vi kommer hurtigt i gang. Da valgkampen startede, var Enhedslisten det eneste parti med den målsætning blandt de fire partier. Vi kan virkelig takke bevægelserne, der gjorde det muligt at opnå inde ved forhandlingsbordet«, skriver hun i et nyhedsmail fra Enhedslisten.

»I Alternativet er vi selvfølgelig klar til at samarbejde med den nye regering og bringe alle vores gode konkrete løsninger i spil på de udfordringer, vi nationalt og globalt står overfor«, lyder det fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, der ikke er en del af det nye flertal.

»Selvom vi ikke ser os selv som støtteparti for regeringen, vil vi altid forsøge at bruge vores mandater til at trække Danmark i en grønnere, mere humanistisk og entreprenant retning. Det gælder også de kommende fire år«, understreger Uffe Elbæk.