For første gang falder eksporter af dansk økologi. Men Landbrug & Fødevarer forventer stigende salgskurver igen allerede næste år.
ØKOLOGI – For første gang nogensinde falder eksporten af dansk økologi en smule. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Fra 2017 til 2018 faldt eksporten af dansk økologi med 46 mio. kroner, så den nu udgør knap tre mia. kroner. Alligevel forventer Landbrug & Fødevarer, at økologi-eksporten vil stige igen både i år og i 2020.
Dansk økologi bliver fortsat efterspurgt over hele verden – eksempelvis er tyskerne vilde med dansk, økologisk mælk og ost, mens italienerne spiser mange danske, økologiske grøntsager. I Kina er dansk, økologisk modermælkserstatning endda så eftertragtet, at kineserne har sat tyverisikring på hver enkelt bøtte.
Interessen for dansk økologi afspejler sig også i eksporttallene for økologiske varer, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort. De viser, at der nu eksporteres dansk økologi for 2.904 mio. kroner. I 2017 var det tal 2.951 mio. kroner.
Det er hovedsageligt de europæiske lande, der efterspørger danske, økologiske varer. Hele 42 pct. af den samlede eksport går til Tyskland, 15 pct. går til Sverige, mens Asien aftager ti pct. af den samlede eksport i 2018.
»Sommeren 2018 var hård ved de danske økologiske landmænd, så vi er ikke overraskede over resultatet, som vi ser alvorligt på. Men vi vil også glæde os over, at økologien fortsat er stærk på eksportmarkederne, og vi arbejder intensivt på at positionere dansk økologi på et marked, der er i vækst over hele verden«, siger Pernille Bundgård, som er markedschef for eksport i Økologisk Landsforening.
Fokus på nye øko-markeder
At dansk økologi er efterspurgt i udlandet, glæder Mette Gammicchia, der er afdelingsleder i Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling hos Landbrug & Fødevarer:
»Vi arbejder hele tiden på at åbne nye markeder for de danske økologer. I år har vi bl.a. haft eksportfremstød til Kina, Tyskland og Italien, hvor der er stor interesse for dansk økologi,« siger hun.
»Næste år står Landbrug & Fødevarer derudover også for fremstød til Japan og Frankrig. Og nye markedsåbninger er vigtige, hvis regeringens plan om en fordobling af økologien skal blive en realitet. For der er ingen tvivl om, at eksporten er en vigtig driver i den forbindelse.«
Øko-mejeri er største eksportsucces
Det er økologiske mejeriprodukter, der er den ubetinget største eksportsucces. I 2018 eksporterede Danmark økologiske mejeriprodukter for 1,2 mia. kroner.
Økologisk kød og kødvarer udgør 344 mio. kroner af den samlede eksport, men også eksporten af økologisk frugt og grønt er steget i 2018, og er nu på 399 mio. kroner. Landbrug & Fødevarer forventer, at økologi-eksporten igen vil stige, så den kommer op omkring 3,5 mia. kroner i 2020, hvilket svarer til en stigning på knap ti pct. pr. år.
»Trods det lille fald i eksporten i 2018 forventer vi fortsat en stigende efterspørgsel på danske, økologiske varer. Derfor er det vigtigt, at både landmænd og virksomheder udvikler økologien og værner om dens troværdighed,« siger Mette Gammicchia.
Danmark importerer mere økologi
Men de økologiske varer ryger ikke kun ud af landet. For vi importerer i stigende grad også økologi, viser tallene fra Danmarks Statistik. Importen af økologiske varer fra udlandet steg fra 3,9 mia. kroner i 2017 til 4,4 mia. kroner i 2018.
En af årsagerne er, at tørken sidste sommer medførte en elendig høst, der har gjort det nødvendigt at øge importen af økologisk korn og foder til dyrene.
Men også salget af økologisk frugt og grønt er stigende. I 2018 steg importen af økologisk frugt og grønt med 241 mio. kroner. Det skyldes især et stigende salg af økologisk frugt, der ikke produceres i Danmark – for eksempel bananer.
»Stigningen i importen viser også, at efterspørgslen efter økologiske fødevarer fortsat er i vækst herhjemme,« siger Mette Gammicchia.