Det danske Ø-mærke kommer snart til Kina

Fødevareminister Mogens Jensen håber, at en ny handelsaftale med Kina kan lette eksporten af økologiske varer.

Fødevareminister Mogens Jensen drøftede i går salg af økologiske fødevarer til Kina med den kinesiske landbrugsminister. Mogens Jensen forventer, at en ny handelsaftale snart falder på plads.

ØKOLOGI – Danske økovirksomheder får formentlig snart nemmere ved at sælge Ø-mærkede fødevarer til de kinesiske forbrugere.

Det siger fødevareminister Mogens Jensen. Han mødtes i går med den kinesiske landbrugsminister i Beijing for netop at drøfte økologihandel.

Håbet er, at myndighederne i Kina inden længe accepterer den danske økologikontrol. Det er i dag meget dyrt for danske virksomheder at blive certificeret til at sælge økologi til Kina. Certificeringen sker via et kinesisk kontrolorgan, og virksomhederne skal både betale et gebyr og betale for de kinesiske kontrolbesøg i Danmark. Herunder udgifter til rejse og ophold.

»Ligesom i Danmark vil mange kinesiske forbrugere gerne betale mere for fødevarer, hvor der er taget ekstra hensyn til miljø, natur og dyrevelfærd. Jeg vil gerne hjælpe danske virksomheder med nemmere adgang til det kinesiske marked«, siger Mogens Jensen.

Han håber på, at en aftale vil give flere små og mellemstore danske virksomheder mod på at sælge økologi til Kina.

»Regeringen vil gerne øge eksporten af økologi, og når vi forhåbentlig snart har en ny aftale med Kina, så kan der virkelig komme skub på udviklingen«.

Kun fem virksomheder må sælge økologiske varer i Kina
I øjeblikket er det kun Arla, Thise Mejeri, Them Andelsmejeri, Nature DK og Fynbo Food som kan sælge Ø-mærkede varer til Kina.

Siden 2014 er eksporten af økologiske varer fra Danmark til Kina firedoblet.

På mødet med landbrugsministeren kunne Mogens Jensen desuden takke for, at en kinesisk inspektion kommer til Danmark næste uge for at inspicere det danske kontrolsystem for oksekød. Det første møde herom blev holdt i september 2014. En åbning af det kinesiske marked for oksekød vil have en potentiel værdi på mellem 75 og 300 mio. kroner.