Økologiske spisesteder leverer take-away under corona-krisen

Restaurant L’estragon i Aarhus har det økologiske spisemærke i guld. På billedet versionen af spisemærket i bronze. Foto: Økologisk Landsforening

Økologiske restauranter holder gryderne i kog. L’estragon i Aarhus midtby og mange andre forvandler sig til take-away steder.

ØKOLOGI – Økologiske restauranter og spisesteder over hele landet forsøger i disse dage at omstille sig til en ny virkelighed under corona-krisen. I stedet for at byde gæsterne indenfor, lancerer det i stedet nye initiativer som fx økologisk take-away.

»Det er hårde tider for alle i restaurationsbranchen, og vi oplever, at rigtig mange af de økologiske restauranter gør alt, hvad de kan for dels at sikre deres overlevelse og dels at sikre, at de kunder, som går efter det økologiske spisemærke uanset corona-krise, stadig kan få økologisk mad«, siger Michael Langberg, der er markedschef i Økologisk Landsforening.

En af de restauratører, der har forvandlet en restaurant fuld af spisende gæster til at være et take-away sted er Sigrid Budtz-Jørgensen. Hun er indehaver af Restaurant L’estragon i Aarhus midtby, som har det økologiske spisemærke i guld.

»Jeg har aldrig prøvet at skulle være så omstillingsparat før. Tingene ændrer sig fra time til time, og det er virkeligt surrealistisk at skulle sende medarbejdere hjem på ferie den ene dag for at kalde dem på arbejde den næste«, fortæller Sigrid Budtz-Jørgensen, som alle kalder Sisse.

Er gået over al forventning

Hun har sin 12-årige datter med på arbejde. Hun sidder i den tomme restaurant og laver lektier, mens mor rumsterer med gryder og pander i køkkenet.

Normalt beskæftiger L’estragon fem personer, men i denne weekend passer Sisse køkkenet alene og får kun hjælp af en medarbejder til at pakke maden.

Facebook-grupper og anden form for eksponering har skabt travlhed i køkkenet, og der gik ikke lang tid, før det væltede ind med bestillinger. Faktisk så mange, at Sisse nu har lukket for yderligere bestillinger.

»Jeg troede, at jeg måske skulle lave 30 take-away menuer til hele weekenden, men nu er jeg oppe på 35 bestillinger pr. dag for både fredag, lørdag og søndag. Så jeg har simpelthen ikke kapacitet til mere, fortæller hun.

Menuen står i denne weekend på vegetar-lasagne, toppet med ramsløgsknas, en lækker salat, friskbagt surdejsbrød, serveret med smør af havtorn/hyldeblomst og bergamotte mayo. Hertil kommer parfait med pastacie, kage med kumquart, sprød marengs, ekstragon knas og hvis chokomousse. To retter koster kun 125 kroner.

I denne weekend skal man selv afhente maden ved restauranten, men allerede i næste weekend bliver der også mulighed for at få bragt maden lige til døren. Man kan bestille via L’estragons facebook-side, Messenger eller sende en mail til: info@lestragon.dk.

Får populære opskrifter med hjem

Også de offentlige køkkener tænker i alternativer nu, hvor mange offentlige ansatte er sendt hjem for at arbejde.

I Furesø Kommune, hvor daginstitutionskøkkenerne alle har det økologiske spisemærke i guld, er dele af køkkenpersonalet i gang med at udarbejde kogebøger med de mest populære opskrifter. Bøgerne skal de ældste børn have med som afskedsgave, når de overgår til fritidsordning, så forældrene kan fortsætte de økologiske måltider derhjemme.

Det økologiske spisemærke er i vækst og antallet af restauranter, caféer, hoteller, samt offentlige køkkener og private kantiner, som har spisemærke, tæller i dag over 3.200.

«Antallet af restauranter og køkkener, der har det økologiske spisemærke, er støt stigende. Deres gode arbejde må ikke stoppe, så det er beundringsværdigt, at restauratørerne og køkkenpersonalet klør på og finder nye veje i en svær situation« , siger Michael Langberg fra Økologisk Landsforening.

Han håber, at kunderne bliver ved med støtte ved også at købe take-away. Det er afgørende for, at vi har mange økologiske restauranter at besøge, når corona-krisen engang er ovre.

FAKTA: L’estragons menu denne weekend

  • Bloody red vege-lasagne med sprødt grønt toppet med ramsløgsknas.
  • Salat med bl.a.asparges broccoli, syltede roxanna gulerødder, og ramsløgsblomster i hybenrose vinaigrette.
  • Friskbagt surdejsbrød serveres med havtorn/hyldeblomst smør og bergamotte mayo.
  • Parfait med pistacie, kage med kumquat, sprød marengs, estragon knas og hvid chokomousse.

Kilde: Restaurant L’estragon