Artur, 13 år: Klimakrisen løser sig ikke af sig selv. Vi må handle nu

13-årige Artur vakte jubel og høstede stort bifald, da han som den hidtil yngste talte ved klimastrejken i Aarhus. Foto: Gustav Bech

»Jeg vil have, at det klimatossede bliver det normale og ikke det tossede«, sagde 13-årige Artur Bruhn Schvartzman, der fredag talte for de klimastrejkende unge foran Rådhuset i Aarhus.

KLIMASTREJKE I AARHUS – I mere end 150 lande verden over var børn og unge i dag på gaden for at strejke for klimaet. Det sker kun få dage før, FN indleder sit topmøde i New York, hvor klimakrisen står højt på dagsordenen.

I Aarhus begyndte klimastrejken på pladsen foran Rådhuset. Her havde 500-700 unge samlet sig, og én af de helt unge klimaaktivister på kun 13 år skulle for første gang tale for en større forsamling.

»Jeg bor i en forstad, hvor græsset altid er slået, selvom bierne forsvinder, og biodiversiteten er truet. Jeg bor i en forstad, hvor der altid skal være store oksekødsbøffer om fredagen, og hvor weekendaktiviteten er en tur i Bruuns Galleri efter den nyeste iPhone, fortalte Artur Bruhn Schvartzman , der går i 7. klasse i Skødstrup, der ligger lidt øst for Aarhus.

Alting ser godt ud på overfladen
»Jeg bor sådan et sted, hvor alting ser godt ud på overfladen, men egentlig er sådan et sted, som er ved at tage livet af vores planet. Og alle tror, vi ikke behøver at ændre os.«

Mange af Arturs venner mener, at det er lige meget, hvad vi gør, for Danmark er kun et lille land. Derfor er de uenige med ham.

»Men Danmark er faktisk et af de lande, der udleder mest CO2. Hvis alle lande i verden havde et forbrug som vores i min lille forstad, ville planeten allerede være langt ude over tippingpoint«, sagde Artur.

Det klimatossede skal blive det normale
I denne uge har de for første gang snakket klima på Arturs skole, fortalte han.

»Det er så fedt, at vores skole endelig tager klimakampen alvorligt og hjælper os med at handle. Bedre sent end aldrig. Men én uge om året er ikke nok. Vi har brug for, at det klimatossede bliver det normale. At kantinen laver vegetarisk mad i stedet for kød hver dag«.

Artur efterlyste skolehaver i stedet for kunstgræsbaner, og så ville han gerne lære om upcycling og recycling.

»Vi har brug for, at SFO’en holder høns i stedet for at tage i Bruuns Galleri og på McDonalds. Vi har brug for at stå sammen og lave grøn omstilling i stedet for at vente og tro, at det nok skal løse sig selv, for det gør det ikke«, sagde han.

Vi har brug for at lære at handle
Den 13-årige erkendte, at man som barn godt kunne blive bange, når man i skolen lærer om klimaforandringer.

»Men vi har brug for at lære om det, og vi har brug for at lære at handle. At omdanne frygt til handling. Det er os, der skal løse det sammen. Vi skal sammen ændre vores livsstil og lave nye løsninger sammen, og vi skal gøre det nu, lød det med eftertryk fra Artur Bruhn Schvartzman.

Efter taler og musik gik de unge i samlet trop ned gennem Strøget, forbi domkirken og Lille Torv og tilbage til Rådhuspladsen via Frederiksgade.

»Vi vil ha’ en grøn og lækker fremtid«, lød det taktfast igen og igen fra de aktionerende unge, hvoraf langt de fleste var mellem 15 og 20 og i begyndelsen af 20’erne.