På fredag er det de voksnes tur til at klimastrejke

Bannere og plakater vidner om både humor og sproglig kreativitet blandt de klimastrejkende børn og unge. Her fra optoget igennem Aarhus fredag den 20. september. På fredag er de voksnes tur. Foto: Gustav Bech

Min mor og far forstår ikke, hvorfor klimastrejken kun er for børn. De vil også strejke for klimaet. På fredag får de chancen igen. Jeg ringer lige hjem og siger det til mor og far, skriver Rebecca Goldschmidt.

Af Rebecca Goldschmidt, klimaaktivist og medlem af Den Grønne Studenterbevægelse i Aarhus

DEBAT – Min mor og far forstår ikke, hvorfor klimastrejken kun er for børn. Mor og far vil også strejke. De synes ikke, at det skal hedde sig, at de voksne ikke er med i klimakampen.

I fredags var der mindst 700 børn og unge i Århus, som nægtede at gå i skole for i stedet at møde op på Rådhuspladsen og kræve politisk klimahandling i anledning af FN’s klimatopmøde i New York mandag den 23. september.

Klimaforhandlingerne har vakt demonstrationsånden verden over, og Greta Thunbergs sejltur over oceanet for at kunne være til stede i New York, er sandsynligvis ikke gået manges næser forbi.

»The Oceans are Rising and so are We«, stod der i fredags på et banner. Min mor forstår bare ikke, hvorfor det kun var de unge, der rejste sig. Min mor opdagede nok ikke, at der også var ældre mennesker fra blandt andet Bedsteforældrenes Klimaaktion til stede. De havde også rejst sig op i dagens anledning.

Er der en voksen til stede?
»Er der en voksen til stede?« stod der på et skilt. »Vi vil have voksne med ører«, stod der på et andet. Min far har ører, som har vokset sig store med alderen. På fredag får han chancen for at være til stede. Han får chancen for at vise sine store og lyttende ører frem. Og han får chancen for at råbe de andre voksne op. De, der har mere magt end ham selv og mor til at igangsætte de store forandringer.

Under det internationale slogan: »Break for Climate«, vil der fredag den 27. september nemlig være klimademonstration for de voksne. Denne gang er det frokostpausen, der forlænges, så folk i Århus har mulighed for at møde op på Store Torv fra 12.00 til 14.00, for at vise deres opbakning til de børn, der efterspurgte klimahandling i fredags.

Det skal ikke hedde sig, at de voksne ikke deltager i og bakker op om klimakampen. Det er absolut ikke kun de unge, der ønsker en verden, der er værd at give videre til deres kommende børn.

På fredag er der mulighed for at signalere til politikerne i Århus, Danmark og resten af verden, at de ikke kun har de unges mandat til at skabe forandring. Vi skal sammen vise dem, at de har det folkelige mandat fra en samlet klimafront på tværs af generationer.

I fredags var der mindst 700 børn og unge til skolestrejke på Rådhuspladsen. På fredag er det de voksnes tur. Jeg ringer lige hjem og siger det til mor og far.