Økologisk boom i Sverige

Sverige har fire gange så mange økologiske landbrug som i Danmark. Alene i år er antallet mere end fordoblet.

ØKOLOGI – Mange svenske landmænd holder op med at bruge kunstgødning og sprøjtemidler for at lægge produktionen om. Interessen for økologisk drift breder sig i øjeblikket med en hast, der er ved at tage pusten fra de økologiske organisationer.

Inden for de seneste fire år er 200 nye landmænd begyndt at dyrke økologisk, og i år når antallet af økologiske brug i Sverige dermed op på ca. 2.000. Det er mere end fire gange så mange som herhjemme.

Alene i år er antallet af økologiske avlere mere end fordoblet, og KRAV – den svenske økologiske kontrolorganisation – oplyser, at kontrollen i år kommer til at omfatte 1.600 bedrifter med et samlet areal på 43.000 hektar. Hertil kommer ca. 400 bedrifter, som dyrkes efter lignende principper, men ikke er omfattet af KRAV-kontrollen. Det gælder fx de biodynamiske ejendomme.

Kontant støtte fra regeringen
»Det er ikke mindst en kontant støtte fra den svenske regering, som har givet landmændene mod på at lægge om, mener Gunnar Rundgren, som er formand for den svenske økologiske kontrolorganisation.

Sverige har i år afsat 16 millioner kroner på statsbudgettet, som skal gives til d landmænd, der omlægger deres produktion.

»Desværre har vi ingen sikkerhed for, at ordningen bliver forlænget udover 1989«, siger Rundgren, som mener, at mange landmænd derfor har haft ekstra travlt med at komme i gang netop i år.