Levende dyr og fødevarer må fortsat krydse grænsen

Levende dyr og fødevarer må fortsat krydse Danmarks grænser. Foto: Pixabay

Eksport og import af fødevarer bliver ikke forhindret af den nye grænsekontrol, som gælder til efter påske. Danske landmænd kan også fortsat eksportere levende dyr som svin og kvæg.

CORONA – Lørdag klokken 12 slog Danmark grænsebommene ned. Dermed er Danmark lukket af for omverdenen. Grænsekontrollen, som varer frem til efter påske, 13. april, skal forhindrer corona-virussen i at sprede sig endnu hurtigere.

»Alle turister og udlændinge, der ikke kan bevise, at de har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark, får ikke lov til at komme ind i Danmark. Danskere vil altid få lov til at komme ind i Danmark«, lød det fra statsminister Mette Frederiksen, da hun varslede de nye stramninger overfor den globale pandemi.

Anerkendelsesværdigt formål

Danske statsborgere kan altså fortsat krydse grænsen, ligesom der også kan komme fødevarer og medicin over grænsen, men det kræver, at man har det, regeringen betragter som et »anerkendelsesværdigt formål«.

Man opfylder kriterierne, hvis man som udlænding arbejder eller bor i Danmark eller skal transportere varer. Også transporten af levende dyr som svin og kvæg vil få lov til at fortsætte. Dog kan de enkelte europæiske lande i lighed med Danmark indføre restriktioner, som vil gøre samhandelen mere besværlig.

Sådan sagde Mette Frederiksen ved pressemødet 13. marts, da hun bekendtgjorde de nye grænserestriktioner:

»Godstransporten bliver ikke omfattet af grænsekontrol. Og det er ganske enkelt, fordi vi har behov for at få så mange fødevarer og varer ind til landet som overhovedet muligt. Vi er i tæt kontakt med transporterhvervene for at få det her til at glide så godt som overhovedet muligt.«

Både EU-Kommissionen og Danmarks nabolande, Norge, Sverige og Tyskland blev på forhånd orienteret om de nye grænseregler.