Ny model skal beregne det enkelte landbrugs klimaaftryk

Landbruget står for en en fjerdedel af Danmarks samlede klimabelastning. Derfor skal landmændene skal have et værktøj, så det bliver muligt at håndtere og vurdere effekten af klimatiltag på bedriftsniveau. Foto: Colourbox

Politisk aftale om 7,6 millioner kroner til at udvikle en ny standard for klimaregnskab for det enkelte landbrug.

LANDBRUG – Med udgangspunkt i en pulje på 7,6 mio. kroner skal der udvikles en ny standard for klimaregnskaber på det enkelte landbrug.

Modellen skal give landmændene et værktøj, så det bliver muligt at håndtere og vurdere effekten af klimatiltag på bedriftsniveau, oplyser Landbrugsstyrelsen.

Pengene kommer fra en politisk aftale om grøn omstilling fra maj 2019, som blev indgået af den daværende regering sammen med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

LÆS OGSÅ:
Landbruget står for en fjerdedel af klimabelastningen

Skal hjælpe landmanden

I forbindelse med klimaregnskabet på bedriftsniveau skal der udvikles en standardiseret model, som kan beregne den enkelte bedrifts klimaaftryk. Konceptet skal støtte den enkelte landmand, så det bliver muligt og mere overskueligt at vurdere driftsplaner og handlemuligheder, hvis han/hun ønsker en mere klimavenlig produktion.

Pengene bliver uddelt gennem Promilleafgiftsfonden for Landbrug, som har åbnet en ansøgningsrunde, hvor forsknings- og videndelingsinstitutioner kan søge tilskud til udviklingsarbejdet.

Ansøgningsrunden åbnede 18 februar og lukker d. 20 april 2020. Projektet forventes afsluttet i 2021.

Partierne, der indgik aftalen under den forrige regeringen, blev enige om at øremærke i alt 23,7 mio. kr. til klimaprojekter i Miljø- og Fødevareministeriet. Heraf skal 7,7 mio. kr. gå til initiativet om klimaregnskaber og oplysning på bedriftsniveau. De resterende midler er afsat til at fremme grøn bioraffinering (14 mio. kr.) og klimavenlig foderproduktion (2 mio. kr.).