Bred aftale om ambitiøs og bindende klimalov

En ny klimaloven gør det ambitiøse klimamål på 70 procent i 2030 til dansk lov og sikrer, at Danmark tager lederskab for den grønne omstilling, hæver ambitionerne for klimaet og inspirerer hele verden til klimahandling. Foto: Gustav Bech

Bred politisk enighed om ny klimalov mellem de fleste af Folketingets partier.

KLIMA – En ny bred politisk aftale om klimaloven gør det ambitiøse klimamål på 70 procent i 2030 til dansk lov og sikrer, at Danmark tager lederskab for den grønne omstilling, hæver ambitionerne for klimaet og inspirerer hele verden til klimahandling.

Det oplyser klimaminister Dan Jørgensen.

Med i aftalen er Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet.

Med den nye klimalov vil den til enhver tid siddende regering være forpligtet til at arbejde for virkeliggørelsen af 70 procent reduktionsmålet i 2030. Med den brede opbakning blandt Folketingets partier er klimaloven bindende for fremtiden.

Klimarådet styrkes
Samtidig styrkes Klimarådets rolle som uafhængig klimavagthund betydeligt. Rådets midler er mere end fordoblet med finansloven, det får flere eksperter og vælger selv ny formand og nye medlemmer.

»Vi får nu en bindende klimalov, som er en af verdens mest ambitiøse. Jeg ser loven som en afgørende vending i klimakampen – og et fantastisk afsæt til de kommende forhandlinger om en klimahandlingsplan, hvor de ambitiøse mål skal omsættes til konkret grøn politik«, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Dan Jørgensen oplyser, at klimaloven fremsættes i Folketinget til februar 2020.

Greenpeace: International klasse
»Klimaloven ser ud at have international klasse. Danmark sætter kurs mod rent faktisk at levere på Paris-aftalen, hvilket både er bemærkelsesværdigt og strengt nødvendigt, siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden.

»Klimalovens historisk stærke mål om mindst 70 procent reduktion af drivhusgasser i 2030 afkræver respekt og er en afgørende forudsætning for, at klimahandlingsplanen, der skal lægges på ryggen af loven her pinedød skal proppes med benhårde virkemidler«, siger han.

LÆS OGSÅ: Greenpeace om ny klimalov: Vi kniber os i armen