Vegetarisk Forening: Fantastisk med klimavenlige kostråd

Dansk Vegetarisk Forening: Vi skal gøre det muligt at vælge plantebaserede måltider i offentlige kantiner. Pressefoto

Dansk Vegetarisk Forening byder de kommende klimavenlige kostråd velkommen – men efterlyser strukturelle tiltag, som gør grøn mad mere tilgængelig i vores hverdag.

MAD – Regeringen er på trapperne med en ny kampagne med grønne tips og gode råd, som skal få os til at spise mere klimavenligt og skære ned på det mest klimabelastende kød. Samtidig varsler fødevareminister Mogens Jensen og klimaminister Dan Jørgensen en revision af de officielle kostråd, som vil lægger mere vægt på klimaperspektivet.

Dansk Vegetarisk Forening hilser regeringens initiativer velkommen.

»Det er fantastisk, hvis kostrådene bliver grønnere. Det har vi arbejdet for i årevis. Og det har stor betydning, hvis der kommer fokus på at oplyse om især vigtigheden af bælgfrugter, og hvordan man anvender dem«, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Men det er ikke nok med oplysning, understreger han.

»Forskningen om adfærdsændringer viser tydeligt, at oplysning ikke kan stå alene. Der er også brug for strukturelle initiativer, som fremmer det grønne i danskernes dagligdag«.

LÆS OGSÅ: Nye officielle kostråd skal få os til at lette madens klimaaftryk

Det skal være muligt at vælge plantebaseret i kantiner

Rune-Christoffer Dragsdahl foreslår blandt andet, at det bliver muligt at vælge et plantebaseret måltid i de offentlige køkkener og kantiner.

»Det har man andet gjort i Californien og Portugal, og det er en af de lavthængende frugter, som er let at plukke. Vi ved fra de steder, hvor det grønne måltid er let tilgængeligt og lækkert, at mange vælger det«.

»Der er desuden brug for midler til efteruddannelse af køkkenpersonale og ernæringsfaglige. Andre gavnlige tiltag ville være lavere moms på frugt og grønt og mere undervisning i grøn madlavning i folkeskolen«, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

Omlægning af landbrugsstøtte og forskning

Dansk Vegetarisk Forening peger desuden, at landbruget også skal indtænkes i de forandringer, der vil ske i de kommende år.

Det skal ske gennem en omprioritering af eksisterende puljer til forskning og udvikling i planteproteiner og en omlægning af landbrugsstøtten, så den skubber i den rigtige retning og kan være med til at fremme plantebaserede fødevarer.

Dansk Vegetarisk Forening har udviklet et klima- og fødevarepolitisk inspirationskatalog med en række konkrete forslag, som regeringen og otte partier på Christiansborg har fået et eksemplar af på de møder, som foreningen har holdt med dem.

»Vi håber virkelig, at det fremragende initiativ med klimavenlige kostråd og madglade klimatips bliver fulgt op af strukturelle tiltag«, slutter Rune-Christoffer Dragsdahl.