Undercover: Gæs tvangsfodres brutalt for at fremstille foie gras

De skjulte optagelser viser, hvordan dyrene tvangsfodres for at udvikle en lever, der kan blive op til ti gange normal størrelse. Foto: Anima / Klip fra video, optaget undercover på en fransk farm

Gæs tvangsfodres for at fremstille den fransk inspirerede luksusspise foie gras. Det viser nye undercover-optagelser. Nu protesterer Anima mod Torvehallerne i København, der ikke vil stoppe salget.

MAD / AGRO – Nye afslørende billeder viser, hvordan gæs brutalt tvangsfodres for at fremstille foie gras, som traditionelt er blevet betragtet som en udsøgt, fransk delikatesse, fremstillet af gåselever.

Optagelserne er foretaget undercover af medarbejder på en foie gras farm og derefter overdraget til Animas internationale afdeling, oplyser dyreværnsorganisationen Anima.

Videooptagelserne dokumenterer blandt andet, hvordan fuglene bliver smidt fra en lastbil ind i bure. På optagelserne kan man metalrør smurt med motorolie, der anvendes til at pumpe foder ned i halsen på gæssene, samt skadede og døde dyr, der efterlades til at lide eller rådne i store bunker.

»Det, du ser her, var engang mit job. Du synes måske, det er hårdt at se optagelserne. Men inden du slukker, skal du vide, at jeg arbejdede undercover en hel måned i dette helvede. Så alle kan se den frygtelige sandhed om foie gras, fortæller stemmen på video-klippet.

»Som ansat på farmen var det en del af mit arbejde at tvangsfodre gæssene. Jeg havde det forfærdeligt, hver gang jeg tvang silikoneslangen ned i halsen på dyrene, og så maskinen pumpe maden i dem. Jeg kunne mærke, hvordan dyrene altid kæmpede imod, og hvordan de led. Men det gjorde jeg. Fire gange om dagen i én hel måned. For at kunne vise dig den her historie«, fortælles det i videoen.

Unaturlig stor lever
Tvangsfodring er en standardpraksis i produktionen, som forårsager en syg lever, som derefter vokser op til ti gange i størrelse. Herefter slagtes dyrene og sælges under betegnelsen foie gras, som på fransk betyder ‘fedt lever’.

Forholdene er så grelle, at det i Danmark og de fleste andre EU-lande er forbudt at producere. Det er dog stadig tilladt at importere, og derfor kan man stadig finde produktet i kendte københavnersteder som Torvehallerne, MASH og Le Sommelier.

Protest-demo ved Torvehallerne søndag
Anima har har taget kontakt til disse virksomheder og opfordret til at fjerne foie gras af hensyn til dyrevelfærden. Men indtil videre fortsætter salget.

Derfor arrangerer Anima en protest for at sætte fokus på, at Torvehallerne, der vil være et mekka for mad, vender det blinde øje til elendig dyrevelfærd. Det sker i dag søndag 14. juli kl. 12.15 ved Torvehallerne i København.

»Det er afskyeligt at se fugle bliver tortureret på den måde og enhver virksomhed, som vælger at vende det blinde øje til og fortsætte med at sælge foie gras, bør have en rigtig dårlig smag i munden,« siger kommunikationschef Thorbjørn Schiønning fra Anima.

Ifølge ham har over 100 virksomheder de seneste år fjernet foie gras, og importen er styrtdykket.

»Nu er det på tide, at også Torvehallerne tager ansvar, og vi kommer til at fortsætte presset, indtil foie gras er helt fortid, mener han.

Det er langt fra første gang, at optagelser som disse kommer frem i dagens lys, og ifølge Anima viser de alle, hvordan foie gras-industriens dyr lider uanset, om de kommer fra Frankrig, Ungarn eller nogle af de få andre lande, der producerer den kontroversielle spise.

Se video her: