Københavnerne vilde med nye krydderurter dyrket i butikken

Frugt- og grøntafdelingen i Irma-butikken på Axeltorv. Foto: Sine Fiig

Vertical farming i 35 Irma-butikker. Det er fremtidens måde at dyrke grønsager på, mener Irmas direktør.

MAD – Kunderne i 35 Irma-butikker får i løbet af den kommende tid mulighed for at opleve fremtidens måde at dyrke grøntsager på – og få en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.

Irma har indgået aftale med den tyske specialist i det man kalder »vertical farming«, Infarm. Virksomheden står bag et banebrydende koncept, der gør, at man kan dyrke krydderurter – og andre bladgrønsager – i specielle skabe, uden brug af syntetiske pesticider, med lille vandforbrug og minimal transport.

Siden slutningen af november har Irma som de første i Danmark testet konceptet i kædens butik på Østerport. Kunderne har taget de nye krydderurter til  sig i en sådan grad, at Irma i sidste måned begyndte at rulle konceptet ud til butikker over hele Storkøbenhavn.

Irma og Infarm har planer om at teste afdelinger i 35 forskellige butikker.

Fremtidens produktion

»Det er fremtidens måde at dyrke grøntsager på. Med dette samarbejde forener vi Irmas mål om at fremme de mest bæredygtige produktionsformer, og den bedst mulige smagskvalitet. Samtidig styrker vi vores samarbejde med iværksættere, som kan give vores kunder fremtidens fødevarer«, siger direktør Søren Steffensen, Irma.

Med vertical farming ønsker Irma, at bringe produktionen så tæt på forbrugeren som muligt, så der spares transport, madspild reduceres – fordi dyrkning tilpasses efterspørgsel i den enkelte butik – og smagen bevares optimalt.

Det tager cirka tre uger fra krydderurterne plantes, til de klar til salg.

Infarm er grundlagt i Berlin i 2013. De er nu Tyskland, Frankrig, Luxembourg, Schweiz og åbnede den første butik hos den britiske dagligvarekæde Marks & Spencer i London i september sidste år.