
Tyskland er Europas største økologiske marked. Trods recession er salget af økologiske fødevarer steget ti procent i de sidste tre måneder, og der er ingen tegn på, at økologien får det sværere, siger tysk ekspert.
ØKOLOGI – Selv om Tyskland er røget ud i en recession med økonomisk minusvækst og stigende arbejdsløshed, får det ikke de tyske forbrugere til at kaste sig over billigt discount og fravælge økologiske produkter.
Væksten faldt en smule sidste år. Fra 15 procent i 2007 til 10 procent i 2008, men der er tilsyneladende ikke tale om en nedadgående spiral, som ellers er det typiske billede for salget af højt profilerede forbrugsgoder under en recession.
Helt nye tal viser, at øko-salget i Europas største marked stadig genererer en stabil stigende vækstkurve.
Det siger Tysklands førende ekspert på området, professor Dr. Ulrich Hamm fra universitetet i Kassel. Han har i mere end ti år forsket i afsætning og markedsforhold for økologiske produkter og har skrevet en lang række videnskabelige rapporter og bøger om emnet.
Ingen tegn på nedtur
– Væksten sidste år blev hæmmet på grund af forsyningsvanskeligheder, som forrige vinter voldte store problemer for detailhandelen. Men selv under den nuværende recession, er det lykkedes os at fastholde en vækstrate på omkring 10 procent de seneste tre måneder. Og vi ser stadig ikke noget tegn på, at vi kommer til at opleve en signifikant recession på det tyske marked for økologiske produkter i den kommende tid, siger Ulrich Hamm.
Udviklingen på det tyske marked følges med allerstørste opmærksomhed. Tyskland er verdens fjerde største økonomi og landets 83 millioner indbyggere tegner sig alene for næsten en tredjedel af det økologiske forbrug i Europa. Hvis de tyske forbrugere mister appetitten efter økologisk mad, vil det påvirke produktion og prisforhold for landmænd og virksomheder i både Danmark og en lang række andre lande.
Det britiske mønster
Direktøren for Organic Monitor i London, Amarjit Sahota, siger, at Tyskland og de nordiske lande først vil opleve virkningerne af den økonomiske krise noget senere end Storbritanninen, hvor nedturen ramte hårdt og brutalt efter sommerferien sidste år og siden har kostet en lang række storbanker, detailkæder og produktionsvirksomheder livet.
Samtidig styrtdykkede økologi-salget med ikke mindre end 19 procent, og er først nu i det nye år ved at stabilisere sig, men på et lavere niveau.
– Nedturen vil dog formentlig ikke ramme nær så hårdt i Tyskland og Skandinavien som her, siger Sahota.
Ulrich Hamm er godt klar, at situationen er langt mere alvorlig i Storbritannien og er bekendt med de seneste data, som viser, at krisen i høj grad får forbrugerne til at ændre indkøbsvaner. De køber billigere varer og vælger billigere butikker og handler nedad.
– Tror du vi kan forvente en lignende udvikling i Tyskland og andre lande?
– Det er et meget interessant spørgsmål. I øjeblikket ser vi ikke nogen større bevægelse i den retning, siger Ulrich Hamm.
– De tyske discountkæder har haft stor fremgang for økologi-salget, men det har intet at gøre med den øjeblikkelige krise. Mange tyske forbrugere handler i både discountbutikker, supermarkeder og økologiske supermarkeder. Discountkæder og konventionelle supermarkeder har vundet markedsandele over flere år i takt med at de har forstærket markedsføringen og har fået flere varer på hylderne. I øjeblikket ser vi ikke samme tendens som i England på, at forbrugerne forandrer indkøbsmønster og vælger andre butikker end dem de plejer, siger den tyske professor.
Højere middelklasse
Trods et positivt øjebliksbillede af markedet syd for grænsen, er den tyske ekspert dog ikke meget for at spå om fremtiden.
– Hvis arbejdsløsheden stiger markant, og den økonomiske situation forværres i det kommende år, vil det selvfølgelig også påvirke det økologiske marked. Men jeg er overbevist om, at væksten kommer tilbage, når vi på et eller andet tidspunkt kommer ud på den anden side af recessionen. Hovedparten af de økologiske forbrugere tilhører den højere middelklasse, og de fleste af dem frygter ikke den økonomiske recession, som den i øjeblikket kommer til udtryk, siger Ulrich Hamm.