Stort overtræk på den økologiske konto: Vi bruger 1,75 jordkloder

Vi driver rovdrift på naturen og har i virkeligheden brug for 1,75 jordkloden. I øjeblikket har vi stort overtræk på den økologiske konto. Foto: Colourbox

86 pct. af verdens befolkning lever i et land med økologisk underskud. Nye data fra Global Footprint Network viser, at vi bruger naturressourcer, som om vi havde rådighed over 1,75 jordkloder.

Menneskehedens samlede økologiske fodaftryk faldt en smule fra 2014 til 2016, skriver Global National Footprint i en ny rapport.

Rapporten viser, at 86 procent af verdens befolkning nu lever i et land med overtræk på den økologiske konto. Det betyder, at landet er i økologisk underskud.

»Vores data viser, at vi bruger så meget fra naturen, som om vi boede på 1,75 jordkloden, men vi har kun én«, siger Dr. Mathis Wackernagel, som er grundlægger og formand for Global Footprint Network.

»Dette er ikke en dom, bare en måling. I den sammenhæng handler det ikke om at udføre ædle handlinger eller lette vores skyldige samvittighed, som kan bringe de menneskelige aktiviteter tilbage, så vi kan holde os inden for vores økologiske budget«, forklarer han.

»Det gælder om at vælge, hvad vi vil og beslutte, hvordan vi vil ændre kurs. Hvorfor vælge at nå dertil som konsekvens af en katastrofe i stedet for bevidst handling?, spørger han.