15 af landets 98 kommuner har i løbet af det seneste år besluttet at stoppe brugen af sprøjtegift. Især de sjællandske kommuner går foran.
SPRØJTEGIFT – Frederikssund og Greve har netop annonceret, at de nu vælger at sætte en stopper for brugen af sprøjtegift på kommunens arealer, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.
Senest er Odense, Rudersdal og Frederiksberg kommet med på listen over kommuner, som har tilmeldt sig kampagnen Giftfri Have, som Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologi står bag.
I Frederikssund er det byrådet, som har besluttet at tilmelde kommunens 5,6 kvadratkilometer til Giftfri Have. Det bliver onsdag annonceret til et offentligt møde med deltagelse af borgmesteren John Schmidt Andersen (V) og præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
– Det er vigtigt – både af hensyn til biodiversiteten og sikkerheden for vores grundvand – at vi ikke bruger pesticider. Samtidig ligger initiativet i fin forlængelse af Frederikssund Kommunes nyligt vedtagne klimastrategi, fortæller Tina Tving Stauning, der er formand for Teknisk Udvalg i Frederikssund Kommune.
Skal inspirere flerehavejere
Greve Kommune har også valgt at droppe sprøjtegiften og opfordrer borgerne til at stoppen for brugen af sprøjtegifte i de private haver.
– Vi håber, at vi kan inspirere flere haveejere til at holde op med at bruge Roundup i rosenbedene, ligesom vi rigtig gerne vil opfordre til, at man ikke bruger gift til at tage ukrudtet mellem fliserne, siger Mortan Martinsson, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Greve.
Odense Kommune er med 39,8 kvadratkilometer, den danske kommune, der har tilmeldt flest kvadratmeter.
– Det er godt for dyr, mennesker, plantelivet og grundvandet, og jeg er rigtig glad for, at Odense er kommet med i projektet. Jeg vil også gerne anerkende de mange private Odense-borgere, som har tilmeldt deres have, sagde by- og kulturrådmand, Jane Jegind, (V) da kommunen blev tilmeldt projektet.