SF foreslår grøn topskat, som skal få klima-omstilling op i gear

Pia Olsen Dyhr og SF vil etablere en klimakonto, der skal finansieres ved hjælp af en grøn topskat. Foto: William Vest-Lillesøe

Forslaget skal ses som en slags grøn børneopsparing til alle de børn og unge, der går på gaderne og kræver klimahandling. Grøn omstilling skal op i gear, siger Pia Olsen Dyhr.

Forskerne siger, at vi har frem til 2030 til at omstille hele vores samfund og skrue drastisk ned for udledningen af klimagasser. Ellers styrer vi direkte i høj fart ud over afgrunden. De næste fire år bliver altså vores generations vigtigste, konstaterer SF, som vil oprette en klimakonto, der kan sikre, at nye grønne initiativer ikke strander, fordi der ikke er penge til at komme i gang.

Den grønne omstilling kræver nemlig mange nye initiativer og ideer, og det koster penge at gøre dem til virkelighed. Og ifølge SF skal forslaget ses som »en slags grøn børneopsparing til alle de børn og unge, der går på gaderne og kræver klimahandling«.

»Der er mange, der siger, at det her er dyrt, men hvis vi ikke gør det, efterlader vi en kæmpe regning til de her børn og unge«, siger Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Dem, der flyver og forbruger mest, må betale

SF foreslår at afsætte tre milliarder om året til klimakontoen. Det vil give 18 milliarder frem mod 2025.

Med klimakontoen forpligter alle danskere i arbejde sig til at bidrage til at løse opgaven med at få omstillet hele vores samfund. Og ifølge SF, skal det selvfølgelig være dem, der flyver og forbruger mest, som også bidrager mest.

Pengene skal findes ved at justere arbejdsmarkedsbidraget og ved at indføre en grøn topskat på en procentpoint, som skal sørge for, at alle i arbejde bidrager, og at de bredeste skuldre betaler den største del af regningen, oplyser SF.

Venstre: Fodformet tankegang

Venstres klimaordfører, Thomas Danielsen, afviser at hæve skatten for at skaffe penge til grønne tiltag.

»Det er en håbløst gammeldags tankegang. Så er vi tilbage ved SF med de fodformede sko og Fjällräven på ryggen, som vil finde penge hos det arbejdende folk for at finansiere den grønne omstilling«, siger Venstre-manden til Politiken.

Enhedslisten støtter idéen om at øremærke flere penge til grøn omstilling. Socialdemokratiet har tidligere fremsat et forslag om en grøn fremtidsfond på 20 milliarder kroner, som skal investere i grønne løsninger.

FAKTA: Klimakonto på 18 milliarder kroner

  • SFs klimakonto finansieres ved at øge arbejdsmarkedsbidraget med 0,4 procentpoint. Det betyder, at alle erhvervsaktive bidrager i forhold til deres indkomst.
  • Desuden indføres en grøn topskat på 1 procentpoint, så de økonomisk bedst stillede bidrager lidt ekstra:
  • For en lavtlønnet (250.000 kr./år) er bidraget på 52 kr. pr. måned.
  • For en middellønnet (400.000 kr./år) er bidraget 83 kr. pr. måned.
  • En person med 1 mio. kr. i indkomst bidrager med 378kr./måned.
  • Pensionister, dagpengemodtagere, folk på SU og andre modtagere af overførselsindkomst bidrager ikke – medmindre de har supplerende indtægter fra småjob (hvis man tjener 50.000 kr. om året ved siden af, bidrager man med 10 kr./måned).

Kilde: