Klimaaktivist til Løkke: Vi tror ikke på dit grønne valgflæsk

Fra én af de mange klimastrejker foran rådhuset i Aarhus, hvor de unge skrev breve til Løkke-regeringens klimaminister. Foto: Gustav Bech

Det er nemt at tale klima og miljø under en valgkamp. Men jeg tror ikke på Lars Løkke og regeringens grønne valgflæsk. For grønt flæsk findes ikke, siger ung klimaaktivist.

»Jeg ønsker at bruge hele min vilje, alle mine kompetencer og al min erfaring til fortsat at lede Danmark – og derfor beder jeg danskerne om genvalg ved folketingsvalget på grundlovsdag den 5. juni«.

Sådan lød det fra Folketingets talerstol, da Lars Løkke Rasmussen 7. maj udskrev valget, der afholdes på onsdag. Men kun to dage før folketingsvalget er der imidlertid intet, der tyder på, at vælgerne ønsker at lade den Venstre-ledede regering fortsætte efter valget.

Meningsmålingerne tyder tværtimod på noget, der ligner en decideret nedsmeltning for blå blok og et historisk godt valg til de røde og grønne partier, der prioriterer den grønne omstilling og har klima, natur og miljø højt på den politiske dagsorden.

Nye tal fra valgforskere ved Roskilde Universitet viser, at interessen for klima og miljø for første gang nogensinde ved et dansk folketingsvalg er røget helt til tops og her i valgkampens slutspurt nu fylder over 25 procent af omtalen i danske medier.

LÆS OGSÅ: Klima og miljø topper i valgkampens slutspurt

Hvor er det på tide
»Hvor er det bare gode nyheder, og hvor er det på tide«, siger Marianne Bigum, som for første gang stiller op som folketingskandidat for SF. Hun har arbejdet med grøn omstilling i praksis både som forsker, politisk og i det private erhvervsliv.

»Klima og den grønne omstilling er min absolutte mærkesag, fordi jeg mener at det grønne er blevet forsømt for længe, og fordi jeg ved, at vi har løsningerne, men mangler politikken til at understøtte dem. Jeg stiller op, fordi jeg gerne vil arbejde, ikke snakke eller pege fingre, men arbejde«, understreger Marianne Bigum, der i løbet af valgkampen har deltaget i vores grønne debatpanel her på Jordbrug.dk.

Marianne Bigum synes selv, hun kommer med »en god bunke af politiske udspil og visioner«, som hun er klar til at komme i gang med.

»Jeg håber på, at der i det nye folketing kommer grønne kandidater fra alle partier, som er klar på at finde fælles politiske løsninger på de store grønne udfordringer vi har, lyder det fra Marianne Bigum, som stiller op i Københavns Omegns Storkreds.

Grønt flæsk findes ikke
»For fem måneder siden vedtog regeringen en finanslov, hvori klimaet blev tildelt minimal opmærksomhed. Nu siger Lars Løkke og de andre så, at de er blevet grønne. Det virker næsten arrogant«, synes 25-årige Rebecca Goldschmidt Andersen, som studerer historie og er klimaaktivist i Den Grønne Studenterbevægelse i Aaahus.

»Som om fremtiden blot er en ungdomsdille, som man kan spille lidt med på, så længe den er på mode. Når de unge dabber, så dabber man gerne med på en selfie. Og når de skriger efter bæredygtig politik, så siger man gerne klima. Det er nemt at tale klima og miljø under en valgkamp. Men jeg tror ikke på den forhåbentligt snart afgående regerings grønne valgflæsk. For grønt flæsk findes ikke, lyder det fra Rebecca Goldschmidt Andersen.