DN: Naturen er fuldstændig glemt i nyt finanslovsudspil

Maria Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening kalder den kommende finanslov for en af de grønneste nogensinde.

Regeringen er valgt på det grønneste mandat nogensinde. Jeg kan ikke andet end at undre mig over, at det grønne område ikke er blevet prioriteret mere, end det er, mener Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening.

POLITIK – Danmarks Naturfredningsforening ærgrer sig over, at regeringen ikke har leveret på de store grønne forventninger, der har været til den første finanslov fra den nye socialdemokratiske regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Der er tilsyneladende langt fra ord til handling, siger Maria Reumert Gjerding, der står i spidsen for Danmarks Naturfredningsforening. Hun savner blandt andet en jordreform og mere vild natur. Samtidig efterlyser hun et forbud mod Roundup.

Regeringen øger ganske vist den grønne forskning med en milliard kroner og forpligter sig på at lande en ny klimalov og igangsætte forhandlinger om en klimahandlingsplan efter jul.

Begge dele er Maria Reumert Gjerding glad for. Til gengæld ærgrer hun sig over at mindre end en tiendedel af det samlede finanslovsudspil er prioriteret til den grønne omstilling, og at der intet er afsat til at sikre en bedre tilstand for den trængte danske natur. 

Naturen er fuldstændig glemt
»Det kan næppe være nogen overraskelse, at vi som grøn interesseorganisation havde forventet et noget højere ambitionsniveau for finanslovsudspillet. Når vi kigger samlet på regeringens initiativer, er det ikke den grønne omstilling som er blevet prioriteret, mens naturen er fuldstændigt glemt«, siger hun.

»Regeringen er valgt på det grønneste mandat nogensinde. Jeg kan ikke andet end at undre mig over, at det grønne område ikke er blevet prioriteret mere, end det er. Jeg håber virkelig, at de grønne ambitioner bliver hævet under de kommende forhandlinger, siger hun.

Hvor blev jordreformen af?
Maria Reumert Gjerding under sig især over, at regeringen ikke har prioriteret at afsætte midler til at komme i gang med den storstilede jordreform, som Socialdemokraterne både før og efter folketingsvalget  har fremhævet som et af de vigtigste virkemidler til at reducere landbrugets klimabelastning og sikre mere plads til den trængte danske natur.

Hun peger på, at det er et initiativ, som også blev skrevet ind i det fælles forståelsespapir, som regeringspartiet indgik med Enhedslisten, SF og Radikale.

»Jeg havde det klare håb, at en jordreform var noget af det første, en ny regering ville prioritere. For hvis vi inden for den indeværende valgperiode for alvor skal realisere de kæmpe potentialer, der ligger i jordudtagning, bliver vi nødt til at komme i gang nu.«

Ud over jordfordeling forventede Maria Reumert Gjerding, at finansloven ville blive brugt til at tage hul på de vigtige naturtiltag, som både regeringen og støttepartierne tidligere har varslet. Udtagning af 75.000 hektar urørt skov og etablering af minimum 15 naturnationalparker med vildere og mere selvbærende natur.

Vi mister arter i alarmerende tempo
»Rapport på rapport dokumenterer, hvor skidt den danske natur har det. Vi står i en kæmpe biodiversitetskrise, hvor vi mister arter i et alarmerende tempo. For en regering med så store ambitioner på vores naturs vegne, kan jeg ikke forstå, hvorfor vi ikke allerede nu sætter gang i de tiltag, som både forskere, NGO’er og partierne selv støtter op omkring«, lyder det fra præsidenten.

»Vi skal have mere vild natur. Og første skridt er nu engang, at politikerne går foran og disponerer de statslige arealer helhjertet til natur ved at udlægge mere urørt skov og sætter gang i etableringen af de naturnationalparker, som kan sikre mere plads til vores truede arter. Og her er finansloven et oplagt sted at starte«, mener Maria Reumert Gjerding.