Roundup er kræftfremkaldende, hævder 18.400, som kræver milliarder i erstatning

Tyskland vil som det første store europæiske land forbyde glyfosat. Danmark bør følge trop, mener Danmarks Naturfredningsforening. Foto: CC BY flickr JeepersMedia

Den kemiske sprøjtegift Roundup er kræftfremkaldende, hævder 18.400 personer, som har sagsøgt Bayer og kræver erstatning. De første har fået medhold ved domstolene.

Den tyske kemi-gigant Bayer behøver ikke at skrue ned for besætningen af advokater lige foreløbig. I USA har 5.000 personer sluttet sig til kredsen af sagsøgere mod Bayer, der ejer selskabet bag ukrudtsmidlet Roundup.

Dermed er Bayer i USA per 11. juli blevet sagsøgt af 18.400 personer, der mener, at Roundup er kræftfremkaldende. Derudover har 5 personer i Canada sagsøgt selskabet.

Det oplyste Bayer i forbindelse med sit regnskab tirsdag, skriver Politiken.

I Danmark har indtil videre 25.145 personer skrevet under på et borgerforslag, der vil bremse brugen af Roundup og andre sprøjtegifte til privat brug i haver og på offentlige fællesarealer med øjeblikkelig virkning.

Hvis 50.000 skriver under på forslaget, skal Folketinget tage sagen op, men det er ingen garanti for, at forslaget bliver vedtaget.

LÆS OGSÅ: Borgerforslag vil forbyde Roundup og mangler din underskrift

Amerikansk par fik medhold
I maj fik et amerikansk par medhold i, at midlet har givet dem kræft. Bayer blev idømt at betale en erstatning på 2 milliarder dollars – cirka 13,4 milliarder kroner. Den erstatning er senere blevet reduceret til 86,7 millioner dollars – svarende til 580 millioner kroner, skriver Politiken.

Det har dog ikke holdt flere tusind fra at sagsøge Bayer, der har opkøbt den oprindelige producent af Roundup, Monsanto.

Roundup består af det kemiske stof glyfosat (engelsk: glyphosat) og optages gennem blade og skud. Det er et meget benyttet ukrudtsmiddel – også i Danmark, hvor Miljøstyrelsen anslår, at det danske forbrug i 2015 var på 853 tons.

Søgsmålene går på, at Roundup er kræftfremkaldende. Bayer afviser anklagerne og mener at have forskning, der viser, at det er sikkert for mennesker at anvende glyfosat og Roundup.