52.000 borgere kræver forbud mod Roundup og andre sprøjtegifte

Christiane Bjørg Nielsen: »Jeg er mega-glad for, at vi nu har rundet 50.000 underskrifter.

Forslaget om at forbyde Roundup i private haver og på offentlige arealer har netop krydset de afgørende 50.000 underskrifter, der skal til for at få det behandlet i Folketinget.

SPRØJTEGIFT – Tusindvis af borgere har de seneste dage og uger givet deres støtte til borgerforslaget om øjeblikkeligt at stoppe for salg af Roundup og andre kemiske sprøjtegifte til private haver og offentlige fællesarealer. Du kan finde borgerforslaget her.

Forslaget, der er stillet af en række enkeltpersoner med skuespilleren Christiane Bjørg Nielsen i spidsen, har netop krydset de afgørende 50.000 underskrifter, der skal til for at få det fremsat i Folketinget.

»Vi ønsker et totalt forbud mod ukrudts- og insektmidler samt andre pesticider, der er skadelige eller blot potentielt skadelige for grundvand, biodiversitet og sundhed«, siger Christiane Bjørg Nielsen, der nu har fået fornyet håb om, at et forbud kan blive en realitet inden for overskuelig fremtid.

De mange underskrifter er med til at lægge et pres på miljøminister Lea Wermelin, som indtil videre ikke har givet et klart svar på, om hun vil forbyde glyfosat, som er det virksomme giftsstof i Roundup og andre lignende sprøjtegifte.

Regeringens grønne ambitioner
»Vi vil med forslaget konkret holde vores nye socialdemokratiske regering og deres støttepartier op på deres grønne ambitioner. Det er presserende, at vi nu får stoppet brugen af alle disse skadelige sprøjtemidler. Biodiversiteten er i alarmerende dårlig forfatning. Man finder rester af pesticider i to ud af tre af alle danske moniteringsboringer, og mange vandboringer og vandværker har allerede måttet lukke rundt om i landet«, siger Christiane Bjørg Nielsen.

»Jeg er mega-glad for at vi nu er kommet i mål med de 50.000 underskrifter, der skal til for at få et borgerforslag til behandling i Folketinget. Jeg har ikke hørt fra miljøminister Lea Wermelin, men jeg synes hendes seneste udtalelser om sagen giver grund til optimisme«, siger Christiane Bjørg Nielsen.

Den seneste tid har hun og de øvrige forslagsstillere fået opbakning fra blandt andet Greenpeace og Danmarks Naturfredningsforening, og det har været med til at få de sidste underskrifter i hus.

»Paradoksalt nok begyndte det for alvor at rykke, da jeg for nogle uger siden delte en artikel, LandbrugsAvisen havde skrevet om, at borgerforslaget tilsyneladende ikke kunne mobilisere tilstrækkeligt mange til at skrive under for at forbyde Roundup. Det fik mange til at finde deres NemID frem for at skrive under på vores forslag«, fortæller Christiane Bjørg Nielsen.

Man kan stadig nå at skrive under, og i skrivende stund nærmer borgerforslaget sig 52.000 underskrifter.

LÆS OGSÅ: Danmark bør følge Tysklands eksempel og forbyde Roundup

Sprøjtegift i to ud af tre vandprøve
Forskningsinstitutionen GEUS har sidste år fundet rester af sprøjtegift i to ud af tre af sine prøver af det danske grundvand, og i godt en fjerdedel (26%) var grænseværdien overskredet. 

Roundup indeholder giftstoffet glyfosat, som ifølge eksperterne i Verdenssundhedsorganisationen WHO »sandsynligvis er kræftfremkaldende«.

Stillerne bag forslaget opfordrer regeringen og et flertal i Folketinget til at indføre øjeblikkeligt stop for det private forbrug af Roundup og andre sprøjtegifte. De opfordrer desuden til, at Danmark følger en gruppe af EU-lande og arbejder for udfasning af glyfosat i landbruget inden udgangen af 2022. 

Greenpeace: Skal også forbydes til brug i landbruget
Danmark skiller sig ud i verden med et meget rent grundvand, men vi skal passe bedre på det, mener Kristian Sloth, der er landbrugspolitisk rådgiver hos Greenpeace.

»Det er et flot og stærkt signal, at 50.000 danskere kræver politisk indgriben for at stoppe salget af Roundup og andre sprøjtegifte til de danske haver og fællesarealer for at beskytte vores grundvand, natur og sundhed. Vi kan kun opfordre et flertal i Folketinget til at vise ansvar, lytte til den udbredte bekymring i befolkningen og sætte det store lukke-skilt på handlen af sprøjtegifte«, siger han.

Ifølge ham er det et vigtigt første skridt at få stoppet salget af især Roundup til haver og fællesarealer.

»Men det er helt afgørende, at sprøjtegiftene efterfølgende fases ud i hele landbruget, der står for langt størstedelen af Danmarks forbrug. Regeringen må nu tage teten og få et flertal til at følge den gruppe af EU-lande, som allerede har meldt ud, at de vil udfase glyfosat ved udgangen af 2022. Vi forventer en regering, der både taler og handler grønt, og det er på høje tid igen at gøre landbruget fri for sprøjtegifte«, siger Kristian Sloth.