Nye officielle kostråd skal få os til at lette madens klimaaftryk

Nye klimavenlige kostråd og en kampagne med klimatips til hverdagsmad skal gøre det nemmere at spise mere klimavenligt. Foto: Colourbox

Regeringen er på vej med nye kostråd og en kampagne med tips og gode råd. Maden giver et gennemsnitligt klimaaftryk på tre ton CO2 per person. Men ved at ændre madvaner og spise mere grønt kan du let skære 20-30 procent af madens klimaaftryk.

MAD – Klimaet skal med i de officielle kostråd, mener regeringen. Derfor er fødevareminister Mogens Jensen og klimaminister Dan Jørgensen på vej med en kampagne med konkrete tips og gode råd til alle der, gerne vil ændre deres madvaner i en mere klimavenlig retning.

– Sund og klimavenlig mad skal være for alle – uanset pengepungens størrelse. Det handler ikke om, at man helt skal droppe bøffer og bolognese. Men spiser vi alle sammen lidt grønnere, så har det et kæmpestort potentiale for både klimaet og for folkesundheden. Det er jo virkelig en positiv effekt, siger fødevareminister Mogens Jensen.

70 procent af befolkningen mener, det er vigtigt at bekæmpe klimaforandringerne ved at gøre vores madvaner mere bæredygtige. I dag er klimaaftrykket fra vores mad omkring tre ton CO2 per person. Men ved at vælge fødevarer med det laveste klimaaftryk inden for hver fødevaregruppe, eksempelvis ved at spise kylling i stedet for oksekød og kartofler i stedet for ris, kan man skære omkring 20-30 procent af madens klimaaftryk.

Skifter man kødet ud med grønt bliver klimaaftrykket endnu lavere. Samtidig er sund mad blandt de vigtigste faktorer, når det kommer til at bekæmpe overvægt og livsstilssygdomme såsom type-2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

LÆS OGSÅ: Concito: Nye madvaner kan skubbe på grøn omstilling

Kampagne med klimatips til madlavning i hverdagen

Involvering af borgerne er en selvstændig del af regeringens klimaambitioner. For at gøre valget af klimavenlig og sund mad mere overskueligt, vil Dan Jørgensen og Mogens Jensen desuden lancere kampagnen »Madglade klimatips«. Kampagnen skal komme med helt konkrete tips til, hvordan man med ret enkle greb kan gøre sin hverdagsmad mere klimavenlig.

– Vi vil gerne gøre det nemmere for danskerne selv at gøre noget for klimaet – og her betyder vores madvaner enormt meget, siger klimaminister Dan Jørgensen.

– Rigtig mange danskere vil gerne spise mere bæredygtig, men det kan samtidig være svært at ændre gamle vaner. Derfor har vi lavet en række konkrete klimatips, der skal gøre det lettere at lave lækker og klimavenlig mad i en travl hverdag, siger han.

Ifølge de to ministre kan vi forvente at møde kampagnen »Madglade klimatips« til foråret, mens de nye kostråd bliver lanceret i januar 2021.