Lea Wermelin vil tillade fortsat brug af udskældt sprøjtegift

Miljøminister Lea Wermelin har tilsyneladende ingen planer om at sætte en stopper for brugen af neonikotinoider. Foto: Colourbox

Miljøministeren svarer ikke på, om hun vil indføre et totalforbud mod neonikotinoider i Danmark, så der ikke længere kan gives dispensation til bejdsning af roefrø.

SPRØJTEGIFT – Før valget kritiserede S dispensationer til brug af roefrø sprøjtet med forbudt insektmiddel. Nu lægger partiet op til uændret praksis, skriver Politiken.

EU har forbudt midlet, fordi forskning har vist, at det kan skade biers evne til at orientere sig, finde mad og reproducere sig, og i de senere år er bestanden er bier svundet ind.

I et svar til Folketinget fra sidste uge undlader miljøministeren at svare på, om hun vil tage initiativ til at indføre et totalforbud mod neonikotinoider i Danmark, så der ikke længere kan gives dispensation til eksempelvis bejdsning af roefrø.

I stedet skriver ministeren, at »Miljøstyrelsen fører en stram dispensationspraksis«. Dermed lægger miljøminister Lea Wermelin tilsyneladende op til uændret praksis på området.

Dispensationer i Danmark
Selv om sprøjtegiften er forbudt i EU, har det under den tidligere regering været muligt at få dispensation fra forbuddet i Danmark.

Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding, er både ærgerlig og skuffet over, at den nyudnævnte miljøminister ikke lægger op til forandring.

»Jeg havde en klar forventning om, at Socialdemokratiet ville gribe ind og ændre den praksis, vi så under den tidligere regering«, siger hun til Ritzau.

»Det er nogle sprøjtegifte, der kan være fatale for vores vilde bier og vores bestøvere. De skal være fuldstændig forbudt. Der må ikke være nogen som helst mulighed for at bruge dem, siger hun til nyhedsbureauet.