Landbrug & Fødevarer: Vi har miskrediteret rapport om kødets klimabelastning

Vi er gået for langt, indrømmer Landbrug & Fødevarer, der nu indrømmer at have blandet sig for meget og har skrevet hele afsnit i omstridt rapport om oksekødets klimabelastning. Foto: Colourbox

Agroindustriens lobbyorganisation Landbrug & Fødevarer indrømmer, at man er gået for langt. »Vores indblanding har miskrediteret forskernes resultater«, lyder det i en skriftlig erklæring fra Landbrug & Fødevarer, der har skrevet med på stærkt kritiseret rapport om oksekødets miljø- og klimaeffekter.

LANDBRUG – Sagen om den stærkt kritiserede oksekødsrapport får nu konsekvenser i en af landets største og mest magtfulde lobbyorganisationer. Landbrug & Fødevarer er gået over grænsen og tilbagebetaler derfor nu de 455.000 kroner, som interesseorganisationen havde fået af Kvægafgiftsfonden til at lave den omstridte rapport om oksekøds miljø- og klimabelastning.

Det udtaler direktør for Landbrug & Fødevarer Morten Høyer i en skriftlig kommentar til Dagbladet Information.

Vi har ikke overholdt god skik
»Vi kan se, at vi ikke har overholdt god skik for samarbejde med universiteter, som vi burde have gjort. Vi er gået for langt, og vores indblanding i projektet har miskrediteret forskernes resultater. Det kan vi ikke være tjent med. Derfor vælger vi at betale det anvendte beløb tilbage til den fond, der har bevilliget os pengene,« skriver Morten Høyer.

Oksekødsrapporten er udarbejdet af Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) ved Aarhus Universitet og er finansieret af Kvægafgiftsfonden med hjælp fra Landbrug & Fødevarer. I Information har udenforstående eksperter blandt andet kritiseret, at projektets styregruppe udelukkende har bestået af landbrugs- og kødsektoren, og at Landbrug & Fødevarer har stået for den overordnede projektledelse.

Derudover kunne Information fredag afsløre, at forskerne bag rapporten ikke alene har ladet landbrugslobbyen påvirke en pressemeddelelse, men ligefrem ladet dem skrive hele afsnit i rapporten.

Både Danish Crown og Landbrug & Fødevarer har således spillet en så fremtrædende rolle i processen, at de har kunnet skrive i og komme med rettelser til rapporten. Samtidig står Danish Crown bag rapportens titel og forsidefoto.

Afslørende artikler i Information
Dagbladet Information har i en række artikler afsløret, hvor tæt samarbejdet har været mellem forskere på Aarhus Universitet og landbrugets interesseorganisationer, blandt andet Danish Crown og Landbrug & Fødevarer.

Senest har forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen forlangt en redegørelse i sagen. SF og Enhedslisten vil have hende til at svare på, hvordan hun vil sikre sig mod lignende sager fremadrettet.

Link til Informations artikelserie om den omstridte oksekødsrapport