Det grønne folketingsvalg

For første gang nogensinde ved et dansk folketingsvalg har klima, natur og miljø fyldt godt i valgkampen. Vil den grønne dagsorden for første gang blive afgørende for et dansk folketingsvalg?

Vælgernes interesse for klima og miljø er for første gang nogensinde ved et dansk folketingsvalg røget helt til tops og fyldte i valgkampens slutspurt over 25 procent af omtalen i danske medier, fortalte valgforskere 3. juni. Vi opdaterer med korte nyheder og kommentarer aftenen igennem.


22:55 – Rød blok vinder valget
92 procent af stemmerne er optalt, og rød blok står stadig til at vinde valget med omkring 91 mandater. Hertil kommer Alternativets mandater. Blå blok står til 75 mandater.

Dansk Folkeparti er helt nede på 9 procent af stemmerne. Liberal Alliance får lidt over 2%, og partileder Anders Samuelsen ryger overraskende helt ud af Folketinget.

SF står til 7,5%, Enhedslisten 6,3% og de radikale får 8%.

20:20 – DF mere end halveret
Dansk Folkeparti får ifølge valgaftenens første Exitpoll en kæmpe vælgerlussing og dykker for første gang ned under 10 procent af stemmerne. Venstre går lidt frem, mens Liberal Alliance står til stor tilbagegang.

Socialdemokratiet går lidt tilbage, mens Enhedslisten, SF og de radikale alle går kraftigt frem og tilsammen kan præstere et flertal på 90 mandater uden Alternativet, der står til en lille tilbagegang.

Kl. 20:14
Aftenens første Exitpoll kl. 20:00:

Socialdemokratiet 25,3 procent, 45 mandater

Venstre 20,9 procent, 37 mandater

De Radikale 8,8 procent, 16 mandater

De Konservative 5,9 procent, 11 mandater

Socialistisk Folkeparti 7,4 procent, 13 mandater

Liberal Alliance 3,0 procent, 5 mandater

Dansk Folkeparti, 9,8 procent, 18 mandater

Enhedslisten 8,8 procent, 16 mandater

Alternativet 3,3 procent , 6 mandater

Klaus Riskær Pedersen 0,7 procent, 0 mandater

Kristendemokraterne 2,3 procent, 4 mandater

Nye Borgerlige 2,0 procent, 4 mandater 

Stram Kurs 1,8 procent, 0 mandater

Kl.19:56
Folketingets yngste parti, Alternativet, står over for det, som folketingsmedlem Christian Poll ved ankomsten til partiets valgfest i Cirkusbygning betegner som et »skæbnevalg«.

»Det er vores andet valg, og det er altid det sværeste«, siger han til Berlingske.

»Vi har ikke længere nyhedens interesse, og vi er samtidig det mindst erfarne af de gamle partier. Men det er især et skæbnevalg, fordi vi står i en galoperende klimakrise«, siger Christian Poll, som regner med en lille tilbagegang for Alternativet.

Kl. 18:25
Halvanden time til valgstederne lukker. De sidste prognoser spår til en valgsejr til oppositionspartierne.

63 procent havde stemt kl. 16
Klokken 16 er det omkring 62,7 procent af vælgerne, der har stemt. Det viser Ritzaus stikprøver fra kommuner og valgsteder, der til sammen repræsenterer 478.304 vælgere. Ved samme tidspunkt på valgdagen i 2015, som var på en hverdag, var stemmeprocenten på 49,7 procent.