Vi skal ikke diskutere Greta Thunberg. Vi skal diskutere klima

Greta Thunberg, da hun 16. april 2019 talte for parlamentarikere i Europa-Parlamentet. Foto: EU

Alle har en holdning til Greta Thunberg og hendes følelsesladede tale i FN. Men ingen spørger om, hvor følelserne kommer fra. Følelserne bygger på facts. Hvis der ikke er plads til vrede, frustrationer og tårer over klimaet nu, hvornår er der så?

Maja Parsberg Madsen,
medicinstuderende og klimaaktivist i Extinction Rebellion

DEBAT – »Alle siger at Jeppe drikker. Men ingen spørger om hvorfor Jeppe drikker«. Denne kendte replik fra Ludvig Holbergs ’Jeppe på bjerget’ er lige blevet hyperaktuel igen.

Siden Greta Thunberg i mandags holdte sin følelsesladede tale til FN’s klimatopmøde, er internettet eksploderet med (hovedsageligt) midaldrende mennesker, som er rasende over Gretas tale. Alle har en holdning til Greta.

Det er kammet over for hende. Hun skal lade være med at græde. Hvorfor skal vi lytte til et barn? Således lyder mange af reaktionerne. Senest har den kendte videnskabsjournalist, Lone Frank, opfordret Greta Thunberg til at gå hjem og passe sin skole, i stedet for at sidde og flæbe; ”Jeg synes ikke, det er noget at sidde og tude over, for det virker faktisk ikke på sigt”, sagde hun i torsdagens Deadline.

Rigtig mange mennesker har tilsyneladende et kæmpe problem med følelserne i Greta Thunbergs tale, men ingen spørger om hvor de følelser kommer fra.

I tre årtier har forskere og NGO’er advaret
Jeg kan hjælpe jer lidt på vej; I tre årtier har klimaforskere, videnskabsfolk og NGO’er igen og igen advaret verdens ledere om alvoren af klimaforandringerne, uden der er blevet lyttet.

FN’s klimapanels IPCC-rapport vurderer, at vi står overfor en temperaturstigning på 4°C, hvis ikke ændrer kurs nu –  og det er endda en konservativ vurdering. Andre beregninger er langt mere pessimistiske. Det vil resultere i at indlandsisen smelter, havene stiger, og vi vil se en massiv stigning i tørke, oversvømmelse, orkaner og storme.

En million dyre- og plantearter er truet mod udryddelse. Økosystemer vil kollapse, og der vil opstå mangel på mad og drikkevand.

Det meste kommer til at ske i min levetid, hvis vi ikke handler nu.

Oplysninger, der er lige til at tude over
Overstående er facts. Overstående er oplysninger, der bygger på videnskab. Og de er da lige til at tude over.

Så i stedet for at bruge sin tid på at kritisere en 16-årig piges tone og stemmeleje i en tale, kunne Lone Frank i stedet gå hjem og passe sit arbejde. Så kunne hun passende bruge sit job som videnskabsjournalist til at formidle den videnskab, som gør at Greta Thunberg og millioner af andre unge mennesker demonstrerer og protesterer, fordi verdens ledere ikke lever op til deres ansvar.

Greta Thunberg er nødvendig, fordi folk som Lone Frank ikke gør sit arbejde godt nok. Hvis der ikke er plads til vrede, frustrationer og tårer over klimaet nu, hvornår er der så?