Coop udfaser olie og gas og skifter til solenergi

Coop går fra sort til grøn energi.

Coop udskifter op mod 100 olie- og gasfyr til varmepumper inden udgangen af 2020 – og opstiller samtidig de første 30 solcelleanlæg. Målet er at reducere CO2-udslippet med 5.000 tons om året og være fri for fossile brændsler i alle butikker i løbet af to år.

Dagligvarekoncernen Coop tager nu det næste skridt for at reducere energiforbrug og minimere klima-belastningen. De sorte energislugende olie- og gasfyr bliver udskiftet med de meget mere klimavenlige grønne varmepumper og solcelleanlæg.

Coop forventer at lave 30 solcelleanlæg i egne butikker. I det omfang det er muligt, skal varmepumper og solcellerne placeres ved samme butik.

De seneste to år har Coop reduceret koncernens energiforbrug med over 13 procent, men man er langt fra færdig med at igangsætte nye initiativer til at indfri de ambitiøse klimaambitioner, lover Peter Svendsen, chef for energi og grøn omstilling i Coop.

»Verdens store udfordring er klimaet. Ungdommen demonstrerer verden over for at vække politikere og virksomheder. Coop ønsker at vise vejen for initiativer der kan bremse klimaforandringerne og dette er endnu et eksempel på de store ambitioner, vi har på området. Det forventer vores kunder også når de handler i Danmarks mest ansvarlige dagligvarevirksomhed,« siger Peter Svendsen.

Fra sort til grøn energi
I alt er der tale om en investering på ca. 50 millioner kroner, når der inkluderes de selvstændige brugsforeninger. De nye investeringer har en væsentlig miljøeffekt, og så er der også god økonomi i det, fortæller Peter Svendsen.

»Vi installerer solcelleanlæg, der producerer et forbrug, som svarer til det forbrug varmepumperne bruger. Dermed går vi fra den sorte til den grønne energikilde. I alt sparer de samlede tiltag 5.000 tons CO2-udslip om året. Målet er, at vi kan erklære os fri for fossile brændsler i Coops butikker inden udgangen af 2020, siger Peter Svendsen.

Coop begynder indenfor de kommende måneder at installere varmepumper og solcelleanlæg, og det hele vil være etableret inden udgangen af 2020.