Wermelin varsler forbud mod sprøjtegifte i haver og på offentlige arealer

Albertslund Kommune er er én af de kommuner, som har tilsluttet sig Giftfri Have. Kommune har ikke brugt kemiske sprøjtegifte siden 1997. Pressefoto

Danmark kan ikke forbyde sprøjtegifte, der er godkendt i EU. Men nu vil ministeren med inspiration fra Holland og Tyskland undersøge, hvordan et forbud kan udformes uden at bryde reglerne.

SPRØJTEGIFT – Regeringen vil fremsætte forslag om et delvist forbud mod brug af sprøjtemidler i private haver og på offentlige arealer. Det siger miljøminister Lea Wermelin til dagbladet Politiken.

Et borgerforslag om forbud mod at bruge sprøjtemidler i private haver har samlet tilslutning fra 53.000 borgere og skal i dag tirsdag behandles i Folketinget.

Men regeringen støtter ikke et fuldstændigt forbud. Lea Wermelin forklarer, at et land ikke over en bred kam kan forbyde sprøjtemidler, der er godkendt i EU.

Regeringen deler ambitionen om et forbud
»Regeringen deler ambitionen om et forbud mod sprøjtemidler på offentlige og private arealer. På den måde er vi helt enige med alle dem, der har skrevet under på det her forslag , siger Lea Wermelin til dagbladet Politiken.

»Derfor er jeg i øjeblikket i gang med at se på, præcis hvordan man kan lave et sådant forbud i forhold til EU-reglerne Men regeringen vil se på, hvordan et forbud kan udformes inden for reglerne«, siger hun.

Lea Wermelin vil lade sig inspirere af Tyskland og Holland, der er lykkedes med at skrue et forbud sammen, som holder sig inden for EU-lovgivningen.

»Det er det, vi er i gang med at kigge på. Når det er lykkedes for dem at lave forbud inden for EU-reglerne, må det også kunne lade sig gøre i Danmark«, siger Lea Wermelin til Politiken.

Ifølge avisen vil både Venstre og Dansk Folkeparti stemme imod et forbud, mens både SF og Radikale Venstre siger, de går ind for et forbud.