Statsministeren: Vi skal tage klimakrisen og de grønne udfordringer alvorligt

Statsminister Mette Frederiksen ved åbningsdebatten på Folketingets talerstol: »Vi skal have klimaloven på plads inden jul. Og derefter – en klimahandlingsplan.«

»Vi skal vise vores børn, at vi tager klimakrisen og de grønne udfordringer alvorligt. For hvis vi ikke kan løse de problemer, som de unge har bedt os om at løse. Så svigter vi ikke alene de unge. Så svigter vi troen på fremtiden, sagde statsminister Mette Frederiksen i sin tale, da Folketinget i dag åbnede.

Vi bringer herunder et uddrag af statsminister Mette Frederiksens åbningstale i Folketinget 1. oktober 2019. Hele talen kan læses her.

Af Mette Frederiksen, statsminister

DOKUMENTATION – Vi skal vise vores børn, at vi tager klimakrisen og de grønne udfordringer alvorligt. For hvis vi ikke kan løse de problemer, som de unge har bedt os om at løse. Så svigter vi ikke alene de unge. Så svigter vi troen på fremtiden. Hvis vi, der har muligheden, undviger ansvaret – så nærer vi afmagten.

I stedet skal vi påtage os håbet og viljen. Udfordringen er enorm. Isen smelter. Storme. Orkaner. Det kan virke uoverstigeligt. Og fjernt. Men ved I hvad? Det går ikke alene hurtigt med klimaforandringerne. Der begynder også at være fart på viljen til at gøre noget ved dem. Fra alle dele af verden er der massiv interesse for Danmarks ambitioner. Klimakampen kan blive en fælles dansk kamp. Børn og unge kræver forandring. Nu skal vi levere. Virksomhederne. Danmark har verdens bedste grønne virksomheder. Og nu skal vi have resten af erhvervslivet med. Landbrug. Industri. Transport. Søfart. Alle de store brancher. Forpligtende partnerskaber. Det har erhvervslivet allerede sagt ja til. Pensionskasserne. Som forvalter de penge, vi skal leve af i fremtiden. Det giver god mening, at de investerer pengene, så vi har en fremtid. Det gør de. Pensionskasserne sikrer et svimlende milliardbeløb til grønne investeringer. Politikerne. Os her i salen. I årtier blev den grønne udvikling drevet frem af lovgivning fra Christiansborg. Vindmøller. Økologi. Energieffektivitet. Nu er andre – de unge, erhvervslivet – langt foran os. Vi skal foran igen. Regeringen har – sammen med De Radikale, SF og Enhedslisten – sat et historisk mål: Vi vil reducere udledningerne af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Alternativet var først. Nu bakker stadig flere partier op. De konservative. Dansk Folkeparti. Liberal Alliance. Det tegner godt for det grønne samarbejde. Vi skal have klimaloven på plads inden jul. Og derefter – en klimahandlingsplan. Dansk økonomi hviler på gode arbejdspladser og vigtig eksport.

Det er resultatet af et fremsynet erhvervsliv og dygtige medarbejdere. Men det er også et resultat af aktive politiske beslutninger, hvor vi har turdet satse på danske styrkepositioner. I dag eksporterer vi for milliarder i miljø-, vand-, energi- og klimateknologi. Og den danske lægemiddelindustri er førende i verden. Men i en årrække er der blevet sparet på uddannelse og forskning. Det har været økonomisk uansvarligt. Vi er nødt til at sadle om i den økonomiske politik. Regeringen vil til næste år bruge en milliard kroner mere på grøn forskning. Og for mig handler det ikke alene om klimaet – men også om vores natur og miljø. Vi har behov for et rent miljø. En luft, hvor vi kan trække vejret frit. Rent drikkevand. Skov og hav. Det er livskvalitet. Bare tænk på dagen i dag. Den første oktober. At gå en tur i skoven med familie og venner. Findes der noget bedre? Vi skal plante flere træer. Passe på dyrelivet. Bremse plastikforureningen. I sommer blev et dådyr i Himmerland fundet med fire kilo plastik i maven. Fire kilo! Og det er ikke kun dådyr, der spiser plastikaffald. Det gør fugle. Det gør fisk. Hvad er det for en verden? Lad os indgå den eneste rigtige generationskontrakt. At vi efterlader en natur til næste generation, som er i bedre stand end den, vi selv fik i arv. Vi skal leve op til vores børns tillid. På klimaet. Og på hele den grønne dagsorden. Sætte høje ambitioner. Med øje for arbejdspladser og vækst. I respekt for vores samfundsmodel, og uden at uligheden stiger.

Det er det, vi kan med en ny regering. Et nyt flertal. Vi kan skabe forandring. En grønnere fremtid. Sætte velfærden først.

En ny tillid til, at fællesskabet fungerer. At politiet kommer, når vi har brug for dem. At hjemmehjælperen har tid, når vi har brug for hende eller ham. At forældre kan aflevere barnet i vuggestuen. Uden at gå hele arbejdsdagen med den bekymring i baghovedet: Er det godt nok? Er det trygt nok? Skattevæsenet skal fungere. Og nedslidte skal have bedre mulighed for gå på pension. En udlændingepolitik, der er stram. Men uden de symboler, som handler mere om politikere end om løsninger. Vi har ikke bygget Danmark på splittelse, ulighed eller grådighed. Vi har bygget Danmark på det modsatte. Omsorgen. Tilliden. Fællesskabet. Solidariteten. Virkelyst og samarbejde. Vi skal styrke alt det, der gør Danmark til Danmark. Jeg glæder mig til samarbejdet med alle jer her i Folketinget. Vi skal indfri det håb, vi har skabt. Et mere trygt. Et mere retfærdig. Et mere grønt Danmark.

DANMARK LEVE. Hurra! Hurra! Hurra!