Ritt og Praktisk Økologi uenige om kobber til økologisk frugt

Mads Haugaard Jordansen: Det er et skråplan at komme ud på. Foto: Gustav Bech

Ritt Bjerregaard finder det rimeligt, at myndighederne imødekommer økologiske frugtavlere, der vil søge dispensation. Det er et skråplan, siger Praktisk Økologi.

ØKOLOGI – Økologiske frugtavlere, der søger dispensation for at få lov til at sprøjte med kobber i deres æbleplantage, bør have grønt lys fra de danske myndigheder.

Det mener Ritt Bjerregaard, tidligere EU-kommissær og selv mangeårig økologisk frugtavler på Sjælland.

– Jeg har ikke noget godt at sige om brugen af kobber, og jeg agter ikke selv at bruge det i min frugtplantage. Alligevel finder jeg det rimeligt, at myndighederne imødekommer de få økologiske frugtavlere, der vil søge dispensation, siger hun.

Trods EU’s fælles regler for økologisk frugtavl, der tillader avlerne at sprøjte med kobber, må danske avlere klare sig uden på grund af et generelt dansk forbud fra Miljøstyrelsen.

Det er en uholdbar situation, mener Ritt Bjerregaard.

– Det er så godt som umuligt at opdrive danske økologiske æbler i butikkerne. I stedet kan vi vælge mellem tyske, hollandske og andre importerede, som alle er behandlet med kobber. Det er helt urimeligt og stærkt konkurrenceforvridende, understreger hun.

LÆS OGSÅ: Søde æbler til sure mænd

Et skråplan

Mads Haugaard Jordansen, der er formand for Landsforeningen Praktisk Økologi, erkender, at danske avlere er ringere stillet end deres udenlandske kolleger. Alligevel advarer han mod at give dispensation til brug af kobber.

– Det er et skråplan at komme ud på. Og uanset praksis i udlandet vil man ikke finde forståelse hos forbrugerne for, at økologer genindfører et middel, der ophobes i jorden og skader mikrolivet, siger han.

Mads Haugaard Jordansen gør sig i stedet til talsmand for en langsigtet forsknings- og udviklingsindsats, der gør det muligt at finde frem til nye, resistente sorter, der kan klare sig selv i kampen mod skurv og andre svampesygdomme.

Dermed accepterer du også, at dansk økologisk frugtavl må foregå på lavt blus mange år endnu?

– Ja, desværre, siger Mads Haugaard.