Påskens forarbejdede madvarer indeholder ofte buræg. De skjuler sig ofte i pasta, småkager, mayonnaise og fiskefileter og andre produkter, man ellers ikke forbinder med æg.
MAD – Æg spiller en central rolle på påskebordet. Både kogte æg, røræg og æg blandet i salater og andre retter er at finde på menuen. Men hvad mange danske forbrugere ikke bemærker på indkøbsturen er, at der gemmer sig æg i produkter, de ellers ikke forbinder med æg, advarer Dyrenes Beskyttelse.
Pernille Fraas Johnsen er chefkonsulent for landbrugsdyr i Dyrenes Beskyttelse og opfordrer forbrugerne til at kigge godt efter på ingredienslisten af de forarbejdede produkter på indkøbslisten. Der kan nemlig gemme sig buræg i produktet.
»Udover de æg vi blandt andet bruger på rejemaden og i æggesalaten, gemmer der sig skjulte æg i rigtig mange færdigprodukter. Det gælder fx pasta, småkager og mayonnaise, der ellers ikke forbindes med æg, men ikke desto mindre er de lige så vigtige at gå udenom«, siger Pernille Fraas Johnsen.
Æg i forarbejdede produkter
Det vil sige, at selv om æggebakkerne med buræg er væk fra køleskabet i supermarkederne, findes der æg i en lang række forarbejdede produkter. Så hvis man i forvejen bevidst undgår buræg, kan man alligevel komme til at støtte burægsproduktionen ved at købe produkter, der indeholder skjulte buræg.
Vælger man som forbruger altid produkter, der er mærket med »Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse« eller det økologiske Ø-mærke, er man forsikret om, at hønen, der har lagt ægget, har adgang til det fri og masser af plads at sprede sine vinger på.
FAKTA: Hvor risikerer man at finde buræg?
Der er skjulte æg i mange forarbejdede produkter, der typisk forbindes med påskefrokosten:
- Karrysild og karrysalat
- Mayonnaise
- Remoulade
- Kager og småkager
- Panererede fiskefileter
Kilde: Dyrenes Beskyttelse