DTU: Elnettet kan sagtens klare én million elbiler

Elnettet bryder ikke sammen, fordi vi skifter benzin- og dieselbilerne ud med elbiler. Foto: Colourbox

Stort set alle kan skifte til elbil uden problemer. Forskere fra DTU afviser, at det er nødvendigt at udbygge elnettet, fordi der kommer flere elbiler i Danmark.

ENERGI – Ifølge en ny analyse fra DTU kan det danske elnet sagtens klare én million elbiler. Det modsiger en del i debatten om, at elnettet er nødt til at blive udbygget for at kunne klare den stigende elektrificering.

Fortalerne for at udbygge elnettet bruger den formodning, at alle elbiler lader hver dag og på samme tid. Men det afviser forskerne fra DTU, der har brugt data fra Nissan, der har lavet den mest solgte elbil i verden.

»Nissans data viser, at folk langtfra lader hver dag, men i gennemsnit hver anden dag og ofte kun to gange om ugen, hvis de ikke kører vildt langt til dagligt. For at lave et ‘worst case’ scenarie har vi antaget, at elbilerne kun lader hjemme og kommer frem til, at der aldrig er mere end 40 procent af bilerne, der lader på samme tid«, skriver Andreas Thingvad, phd-forsker ved DTU på Videnskab.dk.

Det betyder, at stort set alle kan skifte til elbil uden problemer. Undersøgelsen indrømmer dog, at villavejenes lavspændingsnet godt kan volde problemer.