På bare ét år er klima blevet dobbelt så vigtigt for de unge

Halvdelen af de unge mellem 16 og 25 mener, at klima og grøn energi er et af de tre vigtigste landspolitiske områder. »Mange er simpelthen blevet politisk vækkede af klima- og miljøkrisen på en måde, som de ikke har været før – det gælder alt fra spejdere og rollespillere til humanitære organisationer«, siger Chris Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fælllesråd. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Andelen af unge, der mener, at klimaet er et af de tre vigtigste landspolitiske emner, næsten fordoblet i løbet af det seneste år. Det kalder på politisk handling, mener Dansk Ungdoms Fællesråd.

KLIMA – I februar 2018 angav 26 procent af de 16-25-årige, at klima og grøn energi var et af de tre vigtigste landspolitiske områder, som politikerne skulle tage sig af. Nu er tallet steget til 50 procent. Dermed overhaler klima sundhed og sygehuse som det vigtigste emne for landets unge. Uddannelse er også mindre vigtigt for de unge end tidligere.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Dansk Ungdoms Fællesråd. Klimapolitikkens himmelflugt overrasker ikke formanden for Dansk Ungdoms Fællesråd, Chris Preuss.

»Jeg er ikke overrasket. Med Greta Thunberg og »Fridays For Future« har vi set en engageret ungdomsgeneration, der kræver politisk handling for at bekæmpe klimaforandringerne. Og jeg oplever også blandt DUFs knap 80 medlemsorganisationer, at klimaet fylder mere og mere. Mange er simpelthen blevet politisk vækkede af klima- og miljøkrisen på en måde, som de ikke har været før – det gælder alt fra spejdere og rollespillere til humanitære organisationer«, siger Chris Preuss.

Fremlagde tal på nordisk statsminister-møde
Chris Preuss fremlagde også de spritnye tal for alle de nordiske statsministre i går onsdag den 30. oktober på et møde i Stockholm, hvor han sammen med andre nordiske ungdomsrepræsentanter var indbudt til dialogmøde med regeringscheferne om netop klimapolitik og Nordisk Ministerråds nye 2030-vision.

»Tallene fortæller mig, at danske unge kræver store politiske forandringer – og det kræver klimaudfordringernes omfang også. Derfor var det mit budskab til de nordiske statsministre i dag, at de nordiske lande i fællesskab må tage nye kvantespring i klimakampen. Norden skal gerne med en fælles stemme påvirke EU og FN i en endnu grønnere retning, og vi har alle forudsætningerne for det som grøn foregangsregion«, siger Chris Preuss.

Bæredygtigt brændstof til skibe og fly
Konkret foreslog Chris Preuss, at de nordiske lande arbejder målrettet på at blive den første region i verden, hvor flyvninger internt i regionen sker på bæredygtigt brændstof. Det kunne give store incitamenter til omstilling i flyindustrien. På samme måde kunne Norden også blive den første region, hvor alle fragtskibe skal drives af bæredygtige drivmidler.

»Hvis ikke nutidens generationer løser udfordringen, bliver det fremtidens generationer, som står med udfordringerne. Derfor må vi tage alle værktøjer i brug. Ellers risikerer generationskontrakten at blive revet itu«, frygter Chris Preuss.

Epinion-målingen viser også, at klimapolitikken er blevet mere vigtig blandt gruppen af danskere over 25 år. I februar 2018 svarede 19 procent af respondenterne over 25 år, at klimaet var et af de tre vigtigste emner. Nu er tallet vokset til hele 35 procent kun overgået af sundhed og sygehuse.

Målingerne er indsamlet via Epinions onlinepanel og er repræsentativt udvalgt. Blandt gruppen under 26 år er der foretaget en oversampling.