Økologisk storkøkken i offensiv mod madspild

Storkøkkenet på Randers Regionshospital laver al maden fra bunden. Her er en medarbejder ved at sylte asier.

Randers Regionshospital bekæmper målrettet madspild. Det giver bedre økonomi og tilfredse medarbejdere.

MAD – Hvert år bliver der ifølge Miljøstyrelsen smidt 60.000 tons mad i skraldespanden i danske storkøkkener og restauranter. Det tal arbejder køkkenpersonalet på Randers Regionshospital ihærdigt for at mindske.

Det store, næsten 100 procent økologiske institutionskøkken laver dagligt mad til 750 spisende, og medarbejderne sætter nu massivt ind på at bekæmpe madspild.

Det handler om at sætte fokus på metoder, der hjælper med at udnytte råvarerne fuldt ud, lyder det fra cheføkonoma på Randers Regionshospital, Mona Carøe.

»Vi gør os meget umage med at anvende hele råvaren. Når vores slagter får hele dyr ind, bruger vi benene fra dyrene til at koge fond af, og når vi får ting i vores grøntsagsafdeling, genanvender vi det hele der«, siger hun til TV2 Østjylland.

Bedre økonomi og tilfredse medarbejdere
Jonas Dahl, der er direktør for hospitalet, kalder det en win-win situation.

Ifølge ham kan det også mærkes på bundlinjen, fordi hospitalet nu køber færre råvarer, men kampen mod madspild giver samtidig mere tilfredse medarbejdere.

»Jeg tror ikke, der er nogle medarbejdere, der har lyst til at stå og lave noget mad, som de skal smide ud senere på dagen«, siger han til TV2.

Randers Regionshospital er også langt fremme, når det gælder om at øge andelen af plantebaseret mad.