Nu fortryder Kristian Jensen, at han glemte klimaet

Finansminister Kristian Jensen er nummer to i Venstre og kan indtage formandsposten, når Lars Løkke efter valget ventes at træde tilbage. Foto: Steen Brogaard

Venstres kommende formand, Kristian Jensen, drømmer om moms på flyrejser og et ændret forbrug, der kan afstikke kursen til en mere grøn og bæredygtig udvikling.

Overfor netmediet Zetland afviser Venstres næstformand, Kristian Jensen, kritikken af, at hans ministerium ikke har været tilstrækkelig dedikeret til grøn omstilling. Han undskylder det med, at regeringen kom for sent i gang med den bæredygtige udvikling.

Men hvordan fører man egentlig liberal politik med mål om uendelig vækst i en verden uden uendelige ressorucer, spørger Zetland, som bringer et længere interview med Kristian Jensen, der som partiets næstformand er nummer to i arvefølgen og står til at overtage ledelsen af Venstre, når Løkke efter det kommende folketingsvalg ventes at gå af.

Skat på forbrug i stedet for arbejde

Ifølge Zetland er Kristian Jensen »klar tilhænger af at flytte skat fra arbejde og over på det forbrug, der trækker mest på knappe ressourcer og energi«. Men han minder samtidig om, at det ikke nytter at lægge skat på produktionen af eksempelvis oksekød i Danmark, for så bliver det bare billigere at importere udenlandsk kød, som der er gået mere CO2 til at producere.

Efter samme devise vil han ikke følge Sveriges eksempel og gå solo i det ofte hedt diskuterede spørgsmål om at begrænse flyrejser ved at lægge afgifter på det brændstof, der fyldes i flyenes tanke. For hvad, spørger han, skal forhindre et fly fra Warszawa til København i ikke at lægge vejen forbi Kiev og fylde tanken afgiftsfrit op?