Køb økologisk: Rester af sprøjtegift i hvert andet stykke frugt

Et æble om dagen er sundt og godt for dine børn. Men husk at det skal være økologisk, hvis du vil undgå risikoen for at få giftrester med i købet. Foto: Colourbox

Der er fortsat rester i en stor del af den ikke-økologiske frugt, du kan købe i butikkerne, viser den årlige rapport fra Fødevarestyrelsen og DTU. Men det er ikke sundhedsskadeligt for mennesker, lover myndighederne.

MAD – Næsten hvert andet stykke dansk frugt indeholder rester af kemiske sprøjtegifte, og for udenlandsk frugt er tallet endnu højere. Det viser den årlige rapport fra Fødevarestyrelsen og DTU, der løbende tager stikprøver.

Selv om der er rester, er indholdet dog så lavt, at det ikke er sundhedsskadeligt for mennesker, mener myndighederne. Der er blevet testet 99 prøver med dansk frugt, og der blev ikke fundet nogen overskridelser.

Rapporten viser, at der blev fundet pesticidrester i hvert femte stykke. Der blev fundet overskridelser i to ud af 210 prøver.

Mest i udenlandsk frugt
– Det er meget positivt, at undersøgelserne endnu en gang viser, at dansk frugt og grønt har et lavt indhold af pesticidrester, siger Henrik Dammand Nielsen, kontorchef i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

Ifølge rapporten blev der fundet pesticidrester i 71% af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og 38% af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager.

Pesticidindholdene var under maksimalgrænseværdien i 98% af de undersøgte stikprøver af konventionelt dyrket, ikke forarbejdet frugt, grøntsager og korn. Der blev som i de foregående år oftere fundet pesticidrester i frugt end i grøntsager.

Ligeledes blev der generelt oftere fundet pesticidrester i udenlandsk produceret frugt og grønt, viser rapporten.