Klima-aktivister blokerer central del af London

Klimaaktionerne breder sig som en steppebrand. Her er det fra klimastrejken i Aarhus 16. marts. Foto: Gustav Bech

Extinction Rebellion vil være på gaden dag og nat i mindst en uge.

Tusinder af miljøaktivister blokerer dele af det centrale London i et forsøg på at tvinge den britiske regering til at gøre mere for at bekæmpe den globale opvarmning.

Det skriver nyhedsbureauerne Reuters og Ritzau mandag.

Demonstrationen i London, der kan vare en uge eller mere, følges op senere på ugen af demonstrationer i 32 andre lande, siger arrangørerne.

Det er Marble Arch, Oxford Circus og Waterloo Bridge, der er blokeret af aktivister. Det er nogle af Londons mest berømte attraktioner.

Det sker under en flot blå himmel. Aktivisterne synger sange og går med skilte, som fortæller, at der er »ingen planet B« og »udryddelse er for altid«.

Extinction Rebellion aktiv i flere lande

Bag demonstrationen står den britiske klimagruppe Extinction Rebellion (oprør mod udryddelse), der vokser hastigt og har tag i mange unge. Extinction Rebellion er også aktiv i Danmark og har udført ikke-voldelige aktioner i både København og Aarhus.

Demonstranterne vil være på gaden både dag og nat i mindst en uge, siger arrangørerne.

»Jeg indså, at det med at være med til underskriftindsamlinger og at skrive breve ikke ville være nok. Ægte handling behøves, siger den 66-årige Diana McCann til Reuters.

Hun er en pensioneret vinhandler fra det sydlige London og bærer et skilt med teksten »Det er som en verdenskrig. Vi skal gøre os klar til krig«.

Klimagruppen Extinction Rebellion blev for alvor kendte i Storbritannien tidligere på måneden, da nogle medlemmer under en af de utallige brexit-debatter stillede sig op halvnøgne på parlaments balkon for at gøre opmærksom på deres sag.