Forestillingen om evig økonomisk vækst på en begrænset planet

Rebecca Goldschmidt Andersen studerer historie på Aarhus Universitet og er klimaaktivist i Den Grønne Studenterbevægelse. Hun deltager i vores grønne debatpanel her på Jordbrug.dk, hvor politikere og enkeltpersoner frem til folketingsvalget skriver og debatterer om klima, natur, miljø og grøn omstilling.

Dogmet om at økonomisk vækst er den eneste vej frem, er blevet så grundigt indprentet i min forståelse, at jeg har svært ved at fatte, at vækst ikke er lig med en lineær linje med kurs mod det gode liv.

Af Rebecca Goldschmidt Andersen,
studerende og klimaaktivist i Den Grønne Studenterbevælgelse i Aarhus

DEBAT – Til foredrag ved Jens Bo Holm-Nielsen fra Aalborg Universitet. Han fortæller om, hvordan vi sammen kan opnå en bæredygtig verden. Først bliver skræmmescenarierne malet på hans PowerPoint. Ikke at jeg forstår alle grafer, ord og statistikker.

Men jeg forstår at de forkerte linjer går opad. Jeg forstår godt, at de skal ned, og jeg synes at kunne se, at en sådan vending kræver politisk handling. Jeg forstår, at behovet for økonomisk vækst er en konstruktion, som jeg er blevet lullet ind i, sammen med resten af min generation.

Konstruktionen af, at vækst er den eneste vej frem, er blevet så grundigt indprentet i min forståelse, at jeg har svært ved at fatte, at vækst ikke er lig med en lineær linje med kurs mod det gode liv. Det er svært at fatte, at jeg er blevet snydt gennem årtiers indoktrinering. Snydt til at følge en fremtidsdestruerende tankegang.

Økonomisk fremgang gør os ikke grønne

Jeg har lige været til EU-paneldebat i Studenterhuset i Århus. Uden videre forklaring opsatte Liberal Alliances unge repræsentant denne sammenhæng: frihandel = økonomisk vækst = vi vil alle blive rigere og grønnere.

Jeg kan ikke rigtig se, at det skulle være sandt. Beviset for hans påstand finder jeg i hvert fald ikke ved at skue tilbage på de sidste årtiers miljømæssige katastrofekurs. Min bedstemor er ikke blevet meget grønnere, selvom hun har oplevet en utrolig økonomisk fremgang siden 50’erne, hvor hun sled og slæbte som pige i huset hos mere velhavende familier. I Danmark er vi ligeledes ikke grønnere, end de er i Tanzania.

Efter hvad jeg forstod ud fra Jens Bos statistikker, så forurener hver dansker mange gange mere end en gennemsnitlig tanzanier. Jo rigere vi er, jo mere kan vi købe. Fristelser er sværere at stå for, der er nok af dem, og de forurener en del alle sammen. Vi har ikke brug for mere vækst. Vi har til gengæld brug for at reducere vores forbrug og det, vi kalder rigdom.

Har brug for en fremtid – ikke flere penge

Jeg vil ikke mene, at rigdommen fortsat ligger i at ødelægge den verden, vi lever i. Jeg har ikke brug for flere penge, men kunne godt klare mig med færre.  Jeg har til gengæld et utroligt behov for at kunne tænke på min fremtid med ro i maven.

Jens Bo siger, at det kan lade sig gøre. At solen giver al den energi, vi har brug for. Han siger, at vinden blæser i Danmark. Og han siger, at der findes et smart koncept, der hedder cirkulær økonomi. Det vil jeg undersøge lidt nærmere, når valget er ovre.

Indtil da vil jeg fokusere på at kæmpe for de politikere, der allerede kender til konceptet, og som faktisk tager fremtiden mere seriøst end deres egne allerede fulde lommer.