Folkeaktier skal via Coop skabe mere økologisk landbrug

En økologisk landmand sprøjter ikke, men fjerne ukrudtet ved fx at harve mellem rækkerne.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond opkøber konventionelt drevet landbrug og lader yngre økologiske landmænd forpagte jorden.

ØKOLOGI – Danskerne kan nu købe folkeaktier i landbrugsjord og dermed bidrage til, at mere dansk landbrugsjord bliver omlagt til økologi til gavn for natur, miljø, drikkevand, og klima. Det er Danmarks Økologiske Jordbrugsfond, der sælger Folkeaktier gennem crowdfunding for at skaffe kapital til opløb af mere landbrugsjord.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond opkøber konventionelt drevet landbrug og lader yngre økologiske landmænd forpagte jorden. De skal omlægge til økologiske drift og arbejde med mere natur og co2-reducerende tiltag. Folkeaktien, der kan købes på Coops platform for Crowdfunding skal sikre endnu mere kapital til arbejdet med at opkøbe landbrugsjord og skabe en bæredygtig og økologisk drift.

»Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har fået en forrygende start siden 2017 med stor opbakning og mange aktionærer. Med Folkeaktien giver vi mulighed for at endnu flere kan være med og bidrage til, at vi kan opkøbe endnu mere jord, som fremover vil blive dyrket økologisk,« siger Lars-Christian Brask, der er formand for bestyrelsen i Danmarks Økologiske Jordbrugsfond.

Gennem aktiesalg har Danmarks Økologiske Jordbrugsfond siden 2017 rejst 30 millioner kroner til opkøb af jord. En aktie koster i dag 10.000 kroner, men med det nye tiltag kan danskerne støtte med et valgfrit beløb og blive folkeaktionær.

”»Vi har et enkelt budskab til danskerne med denne kampagne. Støt med det du kan. Så er du med til, at vi kan købe mere jord, som fremover vil blive dyrket økologisk og i balance med naturen, så vi beskytter biodiversitet, drikkevand og klima,« siger Lars-Christian Brask.

Ny måde danskerne kan støtte økologi
Danmarks Økologiske Jordbrugsfond har i dag seks landbrug på i alt 500 hektarer, hvor engagerede yngre landmænd arbejder med at omlægge driften til økologi. De arbejder med natur- og vildtplejeplaner for at fremme biodiversiteten. Og de tænker klimatiltag ind i driften og de afgrøder, de dyrker.

For eksempelvis 1.000 kroner kan Danmarks Økologiske Jordbrugsfond investere i 75 kvadratmeter landbrugsjord. Det dækker en persons samlede behov for grøntsager et helt år.

I Coop Crowdfunding er man glad for at kunne bidrage til, at der bliver omlagt mere landbrugsjord til økologi.

»Vi gennemførte et projekt sidste år, og da var der stor interesse for at være med. Det er en hjertesag for Coop og mange af vores medlemmer at fremme en mere bæredygtig fremtid. Med det stigende salg af økologiske varer, vi oplever i butikkerne, vil der blive behov for stadig mere jord til økologien. Derfor hænger dette godt sammen med vores kunders og medlemmers ønsker til de varer, de vil købe i fremtiden,« siger chef for Coop Crowdfunding, Nicolai Jæpelt.