Dansk eksport af økologiske grøntsager fra næste år

De økologiske grøntsagsavlere vil kortlægge markedet for økologisk frugt og grønt. Foto: Colourbox

Økologiske og biodynamiske grøntsagsavlere stifter nyt selskab, der skal styrke afsætningen. Henvendelser fra Tyskland, England og Sverige.

ØKOLOGI – Stadig flere danskere satser på økologisk kvalitet, når de køber grøntsager, og nu skal også udenlandske forbrugere have chancen.

De økologiske og biodynamiske grøntsagsavlere har netop stiftet et andelsselskab, som skal styrke afsætningen af grøntsager, og allerede nu foreligger der henvendelser fra Tyskland, England og Sverige. Alle tre lande er interesserede i at importere danske økologiske produkter.

»Vi skal selvfølgelig først og fremmest kunne dække efterspørgslen i Danmark, men jeg forventer, at vi kan gå i gang med en eksport fra 1989, oplyser Poul Henrik Hedeboe, som er en af initiativtagerne til det nye afsætningsselskab.

Det danske marked
Eksportmulighederne gør dog ikke det danske marked mindre betydningsfuldt. Også herhjemme vidner tallene om en markant stigende interesse hos forbrugerne.

Afdelingschef i FDB’s frugt og grønt sektion, Laurits Balle, oplyser, at FDB i år regner med at fordoble salget af økologiske grøntsager.

»Mine beregninger viser, at vi når op på ca. 4.000 tons frugt og grøntsager, fordelt på 22 forskellige produkter. Det svarer til en omsætning på ca. 30 millioner kroner», siger han.

Poul Henrik Hedeboe bekræfter den store interesse.

»Vi har fået henvendelser fra både landmænd, forarbejdningsvirksomheder, GASA-afdelinger, de store grønttorve osv. Men problemet har hidtil været, at vi ikke har haft det nødvendige administrative apparat til at kunne følge interessen op. Met det nye selskab håber vi at kunne rette op på tingene til gavn for både producenter, aftagere og forbrugere.

Seriøs udvikling
Det nye andelsselskab blev stiftet i Odense den 24. maj af ca. 30 grøntsagsavlere fra hele lande. Selskabets salgsformidling skal være et tilbud til producenterne og lette afsætningen for nye avlere.

»Vi ønsker ikke vækst for enhver pris«, forklarer Poul Henrik Hedeboe.

»Men det går meget stærkt i disse år, og vi vil gerne være med til at påvirke udviklingen i en seriøs retning. Derfor er vi nødt til at være udadvendte og opsøgende i vores arbejde. Noget af det første, vi skal i gang med, er at skabe os et overblik over de aktuelle muligheder for produktion og afsætning – altså en kortlægning af markedet«, lyder det fra Poul Henrik Hedeboe, der er driftsleder på storkollektivet Svanholm Gods på Sjælland.