
Argentinas lokalbefolkning bliver dødeligt kræftsyge, og børn bliver født med misdannelser på grund af sprøjtegift, der spredes over kæmpemæssige marker, hvor der dyrkes genmodificeret soja. En stor del ender som proteinfoder i danske svin og bliver til koteletter, bacon og flæskesteg.
Argentinas lokalbefolkning bliver ifølge forskere dødeligt kræftsyge og børn bliver født med misdannelser på grund af pesticider, der bliver spredt over vidtstrakte marker, hvor der dyrkes genmodificeret soja, der blandt andet ender i foderet til danske svin.
Problemet er ifølge argentinske forskere blevet værre og værre over årene. Samtidig er forbruget af pesticider ottedoblet i Argentina på lidt over 20 år.
Det afslører en ny, stor undersøgelse fra Danwatch, som er lavet i samarbejde med radioprogrammet Orientering på DR og produceret med støtte fra Danida under Udenrigsministeriet.
Dansk landbrug: Umuligt at bevise
I Danmark mener landbruget og agroindustrien, at det er umuligt at bevise, at det er de kemiske sprøjtegifte og ikke noget andet, der er skyld i sygdommene. Ifølge Danwatch fastholder landbrug og fødevareindustrien i Danmark tværtimod, at dansk import af soja er bæredygtig.
I 2014 forsøgte den daværende NaturErhvervsstyrelsen på vegne af Fødevareministeriet at samle virksomheder, brancheorganisationer, detailhandel og NGO’er for at lande en aftale, der skulle gøre dansk import bæredygtig. Aktindsigter viser imidlertid, at landbrugssektoren forhindrede, at det lykkedes, fremgår det ifølge Danwatch af dokumenterne.
Landbrug & Fødevarer var skråt imod
»Danish Crown stak en kæp i hjulet« og »Landbrug & Fødevarer (L&F) var skråt imod, at der blev fundet en løsning«.
Sådan lyder en del af kritikken fra iagttagere, der sad med til det mest vidtgående forsøg nogensinde på at gøre dansk sojaimport bæredygtig.
Særligt Danish Crown, som er et af Europas største slagterier, bliver af flere kilder over for Danwatch fremhævet som dem, der trak i trådene, og dermed var hovedårsagen bag det kuldsejlede forsøg.
Allerede i 2011 offentliggjorde Danwatch en rapport, der påviste, at antallet af børn, der fødes med misdannelser i den nordlige Chaco-region, var firedoblet på blot ti år, og at det var steget parallelt med stigningen i sprøjtemidler brugt på ris og soja i området.
Ville begynde at stille krav
Rapporten fik daværende fødevareminister Mette Gjerskov til at bestille en rapport ved Aarhus Universitet, som skulle kortlægge dansk sojaimport og pege på muligheder for at gøre importen mere bæredygtig.
Senere erklærede erklærede Landbrug & Fødevarer, Arla, Danish Crown, DLG og Danish Agro, at de sammen ville begynde at stille krav til de store sojaeksportører og var villige til at købe certificeret soja til danske svin, kvæg og fjerkræ.
Trods de erklærede gode viljer i agro- og fødevareindustrien importeres der stadig enorme mængder ucertificeret soja, som anvendes som proteinfoder i dyrenes foder.
Ifølge Danwatch estimerede forskerne dengang, at det ville koste omkring 36 millioner kroner ekstra, hvis al soja i Danmark skulle være certificeret. Samtidig kostede al den soja Danmark importerede fra 2007-2011 i snit 3,9 milliarder kroner om året. Merudgiften svarede altså til under en procent af den samlede værdi af soja-import.
Danwatch har besøgt fem regioner i Argentina for at interviewe eksperter og tale med argentinere, der er blevet kræftsyge, og børn, der er blevet født med misdannelser og fortæller hele historien på deres hjemmeside.
Danwatch er et prisbelønnet, uafhængigt, undersøgende medie og researchcenter, der laver journalistik i offentlighedens interesse. »Gennem vores dybdegående journalistiske undersøgelser belyser vi strukturelle problemstillinger og afdækker sandheden bag i offentlighedens interesse og uden nogle skjulte agendaer«, skriver Danwatch om sig selv.
Læs om undersøgelsen på Danwatch.dk.