750 klimaaktivister arresteret i ikke-voldelige aktioner

Alle aktioner er ikke-voldelige. Alligevel har politiet i London hidtil aresteret 750 personer i løbet af den seneste uges demonstrationer og aktioner, der begyndte mandag. Foto: Screendump fra videoklip

Det helt usædvanlige er deltagernes mangel på modstand, siger politiet i London. Emma Thomson og Greta Thunberg støtter op.

Efter de hidtil mest omfattende klimaaktioner har politiet i London de seneste fem dage anholdt 750 klimaaktivister. Alle aktioner er erklærede ikke-voldelige, og politiet har i en erklæring sagt, at det helt usædvanlige ved de mange aktioner, er deltagernes totale mangel på modstand

Det er modstandsgruppen Extinction Rebellion, der står bag de mange aktioner, som i går forgæves forsøgte at blokere for flytrafikken til og fra London i Heathrow Lufthavn. Protesterne fortsætter nu på sjette døgn under overskriften: Shut down London.

Gruppen ønsker, at der erklæres undtagelsestilstand for klimaet og økologien, at den globale udledning af klimagasser stopper med at vokse i 2025, og at der etableres en borgerforsamling, som skal lede arbejdet med at bekæmpe klimaforandringerne, skriver nyhedsbureauerne.

Emma Thomson og Greta Thunberg deltager
I går blev demonstranterne, som tæller deltagere i alle aldre og socialklasser, bakket op af den prisvindende britiske skuespiller Emma Thomsen, der tidligere har bakket op om aktioner til fordel for Arktis og mod fossilustrien.

»Det gør mig så glad, at kunne slutte mig til jer og bruge min stemme her blandt de unge her, som har inspireret en helt ny bevægelse«, siger Emma Thomson på videoklip, hvor hun står på en lyserød båd, som de protesterende har bygget midt på Oxford Circus.

Den 16-årige svenske klimaaktivist, som tidligere på ugen har besøgt EU-Parlamentets Miljøudvalg og hilst på Paven i Rom, ventes til London, hvor hun vil deltage sammen med de øvrige protesterende, som kræver, at myndigheder og politiske leder ændrer kurs for at reducere udledningen af klimaskadelige gasser.