Danmark har endnu en gang markeret sig på gastronomiens verdenskort.
MAD – Den nye danske restaurant Alchemist i København vandt hele to stjerner ved afsløringen af årets nordiske Michelinguide. Restauranter springer som noget helt exceptionelt fra nul til to stjerner.
Restauranten ejes af Rasmus Munk og tidligere hovedaktionær og direktør i Saxo Bank, Lars Seier Christensen, der siges at have investeret 65 millioner kroner i
Michelin skriver i en begrundelse på Twitter, at »Chefkok Rasmus Munk tilbyder en helt unik oplevelse af mad, kunst og teater«.
I alt 26 danske restauranter har fået del i stjerneregnen over dansk gastronomi. Michelin uddelte i alt 35 stjerner til de danske spisesteder.
– Det er imponerende, at vi igen i år ser et så højt antal restauranter, der rundt om i landet opnår en Michelin-stjerne. Det vidner om et meget højt niveau i branchen. Samtidig kan Michelin-restauranterne være med til at inspirere andre til at række ud efter stjernerne, siger fødevareminister Mogens Jensen.
Nyt grønt femkløver for bæredygtighed
Som noget nyt i år har Michelin Guiden indført en udmærkelse til restauranter, der fremmer bæredygtighed. Og en lang række restauranter kan nu bryste sig med et grønt femkløver.
– Jeg glæder mig over, at Michelin Guiden fremhæver bæredygtighed som en udmærkelse. Vi skal hylde alle dem i restaurationsbranchen, der virkelig har taget denne dagsorden til sig og gør en kæmpe indsats for at skabe en bæredygtig forretning. Danmark får med uddelingen her til aften cementeret, at vi har en innovativ og toneangivende gastronomisektor også, når det kommer til bæredygtighed, siger fødevareministeren.
Alchemist var også blandt de restauranter, der i år fik tildelt et nyt og helt særligt Michelin-emblem, det grønne firkløver, som anerkendelse for at fremme bæredygtighed. Også restaurant Jordnær fra Gentofte med Tina Kragh Vilgaard og chefkok Eric Kragh Vildgaard i spidsen høstede to stjerner.
Geranium og chefkok Rasmus Kofoed beholdt deres tre stjerner.