Undskyld. Vi skulle have sat klimaet øverst

Undskyld-plakaterne er lavet med de fire partiledere i regeringsblokken: Lars Løkke Rasmussen, Anders Samuelsen, Søren Pape Poulsen og Kristian Thulesen Dahl. Foto: Greenpeace

Lars Løkke og tre andre partiledere er gjort gamle og siger undskyld på valgplakater fra Greenpeace.

De fire partiledere i og bag regeringen kan nu opleves i ældre udgaver i lygtepæle i landets fire største byer. Undskyld-plakaterne er Greenpeaces kritik af de seneste fire års manglende vilje til en gennemgribende grøn omstilling af det danske samfund og en opfordring til, at alle kandidater til folketingsvalget anerkender klimadagsordenen som afgørende.

»Vi ønsker at udstille, hvordan Danmark under Løkke har sat den grønne omstilling i stå, siger klimapolitisk leder i Greenpeace, Jens Mattias Clausen.

»Siden regeringen trådte til i 2015, er CO2-udledningen overhovedet ikke faldet, og sidste år steg den endda«.

Allersidste udkald for store beslutninger

Med sit mål om et fossilfrit Danmark i 2050 vil regeringen for lidt og for sent, mener Greenpeace.

»Det vil kræve et tigerspring af dimensioner for Løkke og de øvrige partiledere i og bag regeringen ikke at komme til at skylde en undskyldning, når de ser tilbage fra alderdommen. De kan ret beset stadig nå at tage det nødvendige ansvar, men det ved at være allersidste udkald for de store beslutninger, der skal tages, og behovet for mere handling er akut«, siger Jens Mattias Clausen.

Han mener valget er en fremragende anledning til at kræve et Danmark, hvor politikerne handler og sørger for de allerbedste vilkår, så vi alle kan leve grønt, hvor de største forurenere kan mærke konsekvenserne.

»Landbruget er fredet, selv om køer og svin alene står for næsten en femtedel af den samlede udledning af drivhusgasser herhjemme. En ny klimalov bliver forsøgt syltet med tidsudtræk, og flotte mål om elbiler bliver ikke fulgt op af virkemidler – tværtimod vil regeringen have flere motorveje, hvilket hverken løser trængslen eller gør transporten grønnere«, lyder kritikken.

Den ideelle kandidat

Danmark som land være parat til at gå forrest for at afværge de mest katastrofale klimaforandringer, mener Greenpeace, som samtidig tegner et portræt af den ideelle kandidat til en plads i det kommende folketing:

»Den ideelle kandidat er i vores øjne tilhænger af en ny dansk klimalov med skrappe delmål på vejen mod en maksimal global opvarmning på 1,5 grader. Kandidaten støtter op om den voksende folkelige appetit for bedre og billigere grøn transport og en omstilling af landbrugets kødproduktion, der vil give plads til mere plantemad, natur og skov. Derudover anerkender kandidaten klimaafgifter som et nødvendigt redskab og forstår vigtigheden af, at de samtidig kan og skal bidrage til at mindske uligheden i stedet for at fremme den«.