Slut med engangskrus af plast på fire store musikfestivaler

Alle glas til øl, sodavand, juice, saft og drinks bliver genbrugt på årets Roskilde Festival og andre store musikfestivaler. «Projektet er en vigtig sejr i kampen mod unødvendig engangsplastik», siger stifteren af Plastic Change, Henrik Beha.

Roskilde Festival, NorthSide, Tinderbox og Grøn får en stor vaskemaskine, der skal vaske en ny type plastikkrus, der kan genbruges 25 gange.

Alle glas til øl, sodavand, juice, saft og drinks bliver genbrugt på Roskilde Festival 2019. Sammen med Tuborg, Plastic Change og andre har Danmarks største musikfestival udviklet en ny løsning, der skal mindske plastaffald.

»Projektet er en vigtig sejr i kampen mod unødvendig engangsplastik«, siger Henrik Beha, stifter af Plastic Change.

Festivalerne NorthSide, Roskilde Festival, Tinderbox og Grøn har hvert år langet over to millioner engangsplastkrus over disken, men det skal være slut nu.

Kan genbruges 25 gange
De nye glas er lavet af polypropylen – også kaldet PP plast – og forventes at kunne bruges 25 gange, før materialet skal videre til genbrug.

Ifølge Roskilde Festival fungerer det nye system ret enkelt:

Krusene vaskes på stedet, og når de nye genbrugsplastglas bliver slidte, sender vi dem direkte tilbage til leverandøren, som sørger, at materialet genbruges, fortæller presseafdelingen. Tuborg

»Det er første gang, at de fire festivaller arbejder sammen, og de skal have ros for sammen med Tuborg at gøre en indsats for at knække kurven for plastaffald ved at indføre et standardiseret genbrugsplastglas«, siger han.

»Det vil også forandre den brug-og-smid-væk kultur, som er en af kerneudfordringerne i forhold til den stigende plastaffald. Vi ser det som et stort skridt fremad, som utvivlsomt vil inspirere andre til at gå i samme retning«, vurderer Henrik Beha.

FAKTA om plast

  • De nye glas er lavet af polypropylen – også kaldet PP plast.
  • De nye glas forventes at kunne bruges 25 gange, før materialet skal videre til genbrug.
  • Prisen er 5 kroner den første gang du køber et krus med øl/sodavand/juice osv. Næste gang du køber noget at drikke – og samtidig indleverer dit brugte krus – er prisen 0 kroner for kruset. Når du ikke vil have mere at drikke for en stund, kan du aflevere det i én af indleveringsboderne. Her køber vi det tilbage for 1 kr. De resterende 4 kroner er med til at betale for at drive det vaskbare genbrugssystem.

Kilde: Roskilde Festival